3D printer

Wat is een 3D printer precies en kan je het ook praktisch toepassen in de modelbouw? Wat heb je allemaal nodig om je eigen 3D modellen te maken?

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is in staat om modellen driedimensionaal af te drukken. Het afdrukken gebeurt bij de consumenten 3D printers veelal door dunne laagjes plastic op elkaar te smelten. Al deze lagen samen vormen het 3D model. Professionelere printers werken vaker met fijn gipspoeder of metaal waarmee modellen worden geprint.

Toepassingen van 3D printers

3D modellen kunnen gebruikt worden om snel prototypes en concepten te ontwikkelen van producten maar ook voor de modelbouwer heeft het een aantal interessanten mogelijkheden:

  • eigen ontwerpen printen
  • reservere onderdelen printen

Je eigen 3D model maken en printen

Een van de leukste dingen aan een 3D printer is dat je helemaal vrij bent om je eigen modellen te maken met speciale 3D software. Zo zou je voor je RC auto zelf velgen kunnen printen, servo armpjes voor je RC heli of wat dacht je van je eigen huis in schaal H0 voor je modelspoorbaan? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Reserve onderdelen printen

Het 3D printen van reserve onderdelen behoort ook tot de mogelijkheden. Wanneer je bijvoorbeeld schade hebt aan je model of je raakt iets kwijt kan je het onderdeel zelf opnieuw uitprinten.

3D software

Voordat je iets kunt printen zul je een eigen 3D model moeten maken op de computer. Hier heb je een stukje 3D teken software voor nodig. Een bekend en gratis programma is Google Sketchup. Een bijkomend voordeel van Google Sketchup is dat het al een ‘3D warehouse’ heeft. In dit 3D warehouse staan al een hele hoop 3D modellen van andere ontwerpers die je zo kunt downloaden en uitprinten. Naast de tekensoftware heb je naar gelang de printer ook nog 3D software nodig om het model daadwerkelijk naar de printer te sturen en af te drukken. In deze software kun je bijvoorbeeld de ‘fill’ aangeven. Dat bepaalt of een object helemaal vol plastic geprint moet worden of dat het hol mag zijn van binnen. Het hol printen van je model heeft natuurlijk een aantal voordelen: sneller printen, minder plastic verbruik en een lichter model als eindresultaat.

Nadelen van 3D printers

Eén van de grootste nadelen is momenteel nog steeds de aanschafprijs. Tegenwoordig is het mogelijk om een 3D printer rond de 500 euro aan te schaffen, echter laat de printkwaliteit dan vaak te wensen over. Een ander nadeel is dat de gebruiker vaak toch wel wat technische kennis nodig heeft om de printer goed af te stellen om mooie 3D modellen te maken.

De nadelen op een rijtje

  • de aanschafprijs
  • printtijd, deze is vaak nog erg lang, reken op een uur voor een een klein simpel figuurtje naargelang de kwaliteit en de ‘fill’ waarmee je print
  • kwaliteit, verwacht geen strakke modellen die helemaal glad zijn, je zult zelf de modellen nog moeten opschuren voor een glad resultaat, nu is dit als modelbouwer natuurlijk niet meteen een nadeel
  • 3D model maken, het goed maken van een 3D model blijft erg lastig, zo dien je ook in je ontwerp vaak rekening te houden moet overbruggingen in de hoogte die de printer niet kan printen

3D printer kopen

Naast het kopen van een kant-en-klare printer kun je er ook voor kiezen om een zelfbouw 3D printer te kopen. Let in ieder geval bij de aanschaf van een 3D printer op de volgende eigenschappen:

  • resolutie, hoe nauwkeurig kan de printer printen
  • printsnelheid
  • verkrijgbaarheid van printmateriaal en de prijs, kwaliteit daarvan
  • printoppervlak, de meeste printers zijn in staat om modellen van ongeveer 20 bij 20 centimer te printen, misschien wil je in staat zijn om grotere modellen te printen

3D scanner

Sinds kort zijn er 3D scanners aangekondigd. Deze scanners kun je gebruiken om replica’s te maken van andere objecten. 3D scanners voor consumenten staan echter net als 3D printers nog in de kinderschoenen.

Conclusie

3D printers kunnen een leuk hulpmiddel zijn voor de modelbouwer, er zijn echter momenteel nogal wat haken en ogen aan het printen. In de nabije toekomst zullen er ongetwijfeld winkels komen waar je je 3D model met een USB-stickje naar toe kunt brengen om te laten printen op een professionele 3D printer. Vanaf dat moment zal het 3D printen een vlucht zal maken.

 

Lables: Bouwen

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.