Reviews

Vallejo Plastic Putty 401 review

Vallejo Plastic Putty 401 review

Voor de restauratie van een plastic RC auto body heb ik Vallejo Plastic Putty gekocht. In de body waren een aantal kleine, maar ook wat grotere gaten en groeven zichtbaar die opgevuld diende te worden. Tot aan deze review had ik nog geen ervaring met de plastic putty van Vallejo. Gezien de verfkwaliteit van Vallejo leek me het vulmiddel ook een goede aanschaf.

De tube

De putty komt in een metalen tube met een plastic schroefdopje. Na het doorprikken van het metalen dekseltje kan de tube gebruikt worden. De tube wordt geleverd met een fijn ‘mondje’. Met dit mondje kan je zeer fijn de hoeveelheid vulmiddel doseren die uit de tube komt. 

Aanbrengen van het vulmiddel

Het is eenvoudig om het vulmiddel op de juiste plek aan te brengen. Eenmaal aangebracht vanuit de tube kun je de putty eenvoudig verplaatsen of uitsmeren om tot een glad resultaat te komen. De putty is niet heel kleverig en stinkt niet. Verder is het vulmiddel niet te stroperig of te waterig maar precies goed qua dikte.

De afwerking

Nadat de putty is gedroogd, wat overigens niet lang duurt, valt het op dat de putty niet heel hard is. Het is vrij eenvoudig om met bijvoorbeeld een sateprikker alsnog gaatjes te prikken op de zojuist gevulde plaatsen. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn en kan erg handig zijn bij het bijschaven van figuren. 

Een ander nadeel waar ik tegenaan liep was het feit dat de opgedroog plastic putty simpelweg niet te schuren was. Hoe fijn het schuurpapier ook was, al snel kreeg ik toch een soort korrelvorming en een lelijk resultaat op de plekken waar ik had geschuurd. Deze korrelvorming komt ook door de hechting. De hechting van de Vallejo putty op het plastic was simpelweg niet goed. De plastic ondergrond was droog en vet vrij, maar toch was het vulmiddel eenvoudig te verwijderen na het opdrogen. Ook dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn en kan zelfs een voordeel zijn als je het vulmiddel later nog eenvoudig wil kunnen bijwerken voor een betere vorm of afwerking.

Conclusie van de Valejo Plastic Putty 401

Hoewel de plastic putty zeker goede eigenschappen heeft om te gebruiken is het toch aan te raden om van te voren goed te bedenken hoe je de putty wil gaan gebruiken. Voor het vullen van kleine gaatjes of het modelleren van stukjes werkt de putty perfect. WIl je echter grotere stukken restaureren of vullen en wil je een hard eindresultaat? Kijk dan naar een ander merk.

Positief

 • de prijs/kwaliteit verhouding is goed
 • je krijgt behoorlijk veel putty uit een enkele tube
 • eenvoudig af te wassen met water
 • het vulmiddel stinkt niet
 • goed te doseren dankzij het mondje op de tube
 • relatief korte droogtijd, je kan dus snel verder met bouwen
 • goed te modelleren

Negatief

 • de hechting op plastic is niet goed
 • schuren lijkt niet mogelijk
 • grotere oppervlakken zijn niet geschikt om gevuld te worden met de putty
 • het opgedroogde resultaat wordt niet super hard maar blijft altijd een beetje flexibel en dus bewerkbaar


Plaats een reactiecaptcha