Tamiya Martini Porsche 936 Turbo restauratie

Het herstellen van de plastic vleugel

Het herstellen van de plastic vleugel

Eén van de dingen die moest gebeuren voordat ik kan gaan spuiten was het herstellen van de zijkant van de vleugel. Hier is in de loop der jaren een stuk van afgebroken.

Hoe repareren?

Ik heb veel opties overwogen om dit stukje te repareren:

  • De hele vleugel eraf snijden vanaf de onderkant en vervangen met een nieuwe vleugel van een niet eerder gebouwde body. het nadeel hiervan is dat ik opnieuw een kapotte body heb en dat het de stevigheid niet ten goede zal komen indien ik de hele vleugel vervang.
  • Een mal maken van de andere vleugel en het stuk repareren met epoxy of vulmiddel, eventueel met een support aan de achterkant. De support zal echter altijd zichtbaar blijven.

Uiteindelijk heb ik voor een derde optie gekozen, ik heb een stuk plaat van 1mm dik gekocht en heb deze gebruikt voor de reparatie.

De reparatie

Het eerste probleem bij de reparatie was ervoor zorgen dat ik dit stukje stevig kon bevestigen op de orginele body. Hiervoor heb ik de bestaande vleugel recht afgesneden zodat ik een recht oppervlak kreeg om het nieuwe stukjes te verlijmen.

De volgende uitdaging was ervoor te zorgen dat de curve van het nieuwe stukje plastic hetzelfde was al het originele stukje. Helaas had ik dat stukje niet meer maar kon ik me baseren op de andere zijde. Ik had een referentie punt nodig om van te vertrekken, er zaten gelukkig een tweetal gaatjes in de vleugel. Deze gaatjes heb ik gebruikt om door te boren in het nieuwe stukje plastic. Van hieruit ben ik het stukje op maat gaan snijden. Door de gaatjes kon ik na het snijden het stukje exact goed positioneren aan de kapotte zijde. Vervolgens heb ik het stukje ook recht afgesneden en gelijmd. Daarna heb ik de zijkanten nog gevuld met een plastic vulmiddel. Ook de bovenkant van de vleugel had afgeronde hoeken, ook deze heb ik nagebootst met lang schuren. Het resultaat is nog niet perfect, het moet nog gladder maar het vormt al één geheel met de rest van de body. Ik verwacht dat na het spuiten van de body de reparatie nauwelijks zichtbaar zal zijn.

What's next?

De volgende stap is het repareren van de 'luchthapper' bovenop de RC auto die ook voor koeling zal zorgen van de snellere motor. De 'luchthapper' moet ook gerepareerd worden en één geheel gaan vormen met de rest zonder al te veel naden. Plaats een reactiecaptcha