Dry brushing

Voor het oplichten van details of het aanbrengen van roest is de dry brush techniek erg geschikt. We bespreken wat dry brushen precies is, wanneer je het kunt toepassen op je model en nog belangrijker, hoe je zelf aan de slag kunt met dry brushen.

Wat is dry brushing?

Dry brush is een verftechniek waarbij de kwast die je gebruikt slechts een minimale hoeveelheid verf kan afgeven. De kwast die je gebruikt is in principe droog, het is een ‘dry brush’.

Wanneer gebruik je de drybrush techniek?

Deze populaire techniek van verven is erg geschikt voor het oplichten van kleine details op een model. Doordat je met de bijna droge kwast heel zachtjes over de details van het model strijkt, blijft de verf alleen aan deze detailstukjes achter waardoor ze beter zichtbaar worden. Verder is het stuk per stuk schilderen van kleine metertjes en knopjes in een model vaak onmogelijk omdat deze simpelweg te klein zijn. Door het dry brushen krijg je deze details naar boven en gaan ze niet verloren. De verf blijft hangen aan de randen van de details.

Een andere toepassing is het wheateren van je model. Door de lichte stroken die je maakt met de kwast worden er op het model ‘krassen’ en bijvoorbeeld roest aangebracht.

Hoe dry brushen?

Zorg ervoor dat het model reeds een basiskleur heeft. Pak vervolgens een kwastje of borstel met een stijf en stomp uiteinde is het beste geschikt om de verf aan te brengen. Eventueel kan je de kop van kwastje half afknippen. De grootte van de kwast hangt van het oppervlak dat je gaat dry brushen. Neem voor een figuurtje een kleinere kwast dan voor de buitenkant van een modeltank.

Dompel de kwast slechts een paar millimeter in de verf. Zowel verf op oliebasis als waterbasis is geschikt om gebruikt te worden. Matte verf werkt overigens beter dan glossy. Het is niet nodig om de verf te verdunnen.
Wrijf nu de kwast vrijwel helemaal droog aan bijvoorbeeld een stukje wit wc-papier of keukenpapier. Strijk met de bijna droge kwast heel lichtjes over het model heen. Het is mogelijk dat je meerdere lagen dient te strijken voor het beste effect. Ga in ieder geval niet meer druk uitoefenen op de kwast omdat dan ook de achtergrond van de details verloren zullen gaan.

Neem de tijd voor het dry brushen. Het aanbrengen van de verf gaat een stuk eenvoudiger dan het verwijderen bij eventuele fouten. Net als met alle andere modelbouw technieken, oefening baart kunst, succes!

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.