Zelf modelbouw bomen maken

Scenery op maat

Vooropgesteld, zelf miniatuur bomen, struiken, heggen en ander gewas maken vergt de nodige oefening. Het is dan ook heel aanlokkelijk om deze te kopen. Toch kleeft er een aantal nadelen aan fabrieksmatig gemaakte boompjes. Niet alleen zijn deze items in een beperkt aantal uitvoeringen – afmeting en kleur – verkrijgbaar, ook hangt er over het algemeen een fiks prijskaartje aan. Deze problemen lost u op door zelf de aankleding van uw diorama te maken. Hoe leuk is het om een scenery op maat samen te stellen! Na enige ervaring kost het maken van een boom van gemiddelde grootte niet meer dan 10 minuten van uw tijd.

Soorten bomen

In dit artikel leggen we ons vooral toe op het maken van miniatuur bomen. De voornaamste reden hiervoor is dat u met deze eyecatchers een unieke scenery kunt creëren. Het is dan wel een voorwaarde dat u de bomen zo natuurlijk mogelijk weet na te maken. Hoe is het eigenlijk gesteld met uw kennis van bomen? Allereerst is het goed om te weten welke bomen veelvuldig voorkomen in ons landschap. Dan moet u denken aan de eik, kastanje, berk, es, esdoorn, iep, populier, plataan, beuk en (knot-)wilg. Elk van deze bomen kenmerkt zich door een specifieke vorm. Én hoogte! Een eik en bijvoorbeeld een plataan kunnen wel 30 meter hoog worden. Een knotwilg daarentegen bereikt een gemiddelde hoogte van acht meter. Het is zinvol om de hoogten uit te zoeken en deze te schalen naar het juiste formaat van het diorama, zie hiervoor ons artikel over schaal berekenen. Deze omrekenfactor geeft een realistische weergave van de bomen langs uw modelspoorbaan.

Nep of echt?

Als u weet welke bomen u wilt maken, dan dient de volgende keuze zich aan: maakt u deze van kunststof e.d. of ‘echte’ materialen? Voorstanders van de eerste optie geven aan dat zij – na enige oefening – relatief snel een boompje kunnen maken. Als basis voor de stam en takken nemen zij bijvoorbeeld stukken koperdraad of ijzerdraad. Deze draden kunnen aan elkaar gesoldeerd worden of je draait ze simpelweg in elkaar.. De koperdraad kan makkelijk verkregen worden door bijvoorbeeld een bundeltje stroomdraden te strippen. Om dit raamwerk vervolgens concreet vorm te geven, kunt u kiezen voor ofwel schorspasta ofwel terracotta Das klei. Het voordeel van laatstgenoemde kleisoort is dat u deze nadien heel gemakkelijk op de gewenste kleur brengt. Als de schors is aangebracht, kunt u hierover wat fijn zand strooien. Zo ontstaat die typische nerfstructuur. Om de stam van takken en bladeren te voorzien, gebruikt u bijvoorbeeld plukjes zeegras. Ook door gebruik te maken van materialen zoals turf en foliage maakt u uw miniatuurboom levensecht! Experimenteer met de verschillende materialen om te kijken wat het beste werkt voor jou. 

Enorme variëteit aan groen

Gaat uw voorkeur uit naar natuurlijke materialen, dan begint u uw werkzaamheden buiten de deur. Allereerst moet u op zoek naar mooi gevormde takken. Nadat u deze desgewenst wat heeft bijgeknipt, is het raadzaam om de takken in te spuiten met haarlak. Met zeegras of bijvoorbeeld basilicum maakt u de bladeren. Vergeet niet om deze te fixeren met haarlak. Een groot voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen is dat alle bomen – maar ook heggen en struikgewas – van elkaar verschillen. Zo voorziet u uw diorama van een enorme variëteit aan groen. Realistischer kan het bijna niet worden! 

Toegeven, het kost wat tijd om zelf perfecte bomen, struiken en gewas te maken maar het is zeer zeker de moeite waard, oefening baart kunst! Zie ook de video aan de rechterkant waar een realistische boom wordt gecreëerd met behulp van van touw. 

Lables: Bouwen, Diorama, Spoor

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Plaats een reactie

Laatste agenda

Laatste reacties

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Balsa hout

ik ben liefhebber van het maken van visdobbers,nu ben ik...

Modelbouw blogs

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.