Modelspoorbaan ontwerpsoftware

Do I need design software?

No, software is not necessarily necessary, but it makes designing and building your track a lot easier. Good preparation is essential. Not only does it save a lot of time, but also costs that you may not discover until the construction of your track. However, do you have the dimensions and types of tracks in mind? Then pen and paper are fine for designing your own layout. Are you planning to build a larger track or to design a digital model railway? Then the use of a good software program is recommended.

Welke baanontwerpprogramma’s zijn er?

WinTrack

Wintrack is misschien wel het meest populaire programma op Windows om banen te ontwerpen. Dit komt mede door de grote hoeveelheid mogelijkheden die het programma biedt. Met een prijs van 99,95 euro is dit één van de duurste, maar ook beste programma’s. De software draait op Windows 98, ME, NT, 2000, XP, Vista en Windows 7. Het designen van een baan gebeurt in 2D, waarna de baan in 3D bekeken kan worden.

 

 

http://www.wintrack.de

AnyRail

Het programma AnyRail wordt ontwikkeld door het bedrijf DRail Modelspoor Software. De ontwerpsoftware is vrij eenvoudig van opzet en draait op Windows XP (Service Pack 3), Windows Vista, Windows 7 en Windows 8. Het programma is gratis te gebruiken tot 50 railstukken per railplan ontwerp. Met een prijs van 39 euro is het programma erg betaalbaar. Standaard komt het programma al met een aantal rails presets, waardoor het eenvoudig is om snel een baanplan te ontwerpen.

 

 

http://www.anyrail.com

WinRail (Span Software)

Een 3D spoorbaanprogramma met veel mogelijkheden. De software komt in een tweetal varianten: WinRail Standard en WinRail Deluxe. Het verschil zit hem in de ‘Parts Compiler’, deze feature is alleen beschikbaar in de Deluxe versie en stelt je in staat om de meegeleverde productbibliotheek aan te passen of uit te breiden of je eigen bibliotheek te maken. Dit is een extra handigheid die het mogelijk maat om sneller een modelspoorbaan te ontwerpen met bijvoorbeeld je eigen spoorelementen. Met een prijs van ongeveer 60 euro voor de Standard editie en 85 euro voor de Deluxe editie zijn de marktprijzen marktconform. De software werkt op moment van schrijven op alle Windows versies vanaf XP.

 

 

http://www.winrail.com

3D Modeltreinen (Easy Computing)

De huidige versie van dit verouderde rail designprogramma is 3.0. De software draait op Windows XP en Vista. Ook dit programma voorziet in treinstellen, locomotieven, sporen, etc. van de bekende merken. Met een prijs van 5 tot 10 euro is dit programma van Easy Computing goedkoop in aanschaf.

 

 

http://www.easycomputing.com/pc-dvd-rom-3d-modeltreinen-3-0-voor-xp-en-vista.html

3rd PlanIt (El Dorado Software)

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit ontwerpprogramma ondersteuning voor 3D weergaves. Waar je bij de meeste programma’s banen ontwerpt door elementen naar je ontwerp scherm te slepen, werkt 3rd PlanIt anders. Door punten te plaatsen, is het mogelijk om lijnen met een bepaalde curve te tekenen, zogenaamde splines. De software kan vervolgens deze lijncurven omzetten naar een modelspoorbaan. 3rd PlanIt is een pakket dat ontworpen is door El Dorado Software en is ondertussen al meer dan 15 jaar in ontwikkeling. De prijs voor een digitale downloadversie is 124,95 dollar.

 

 

http://www.eldoradosoft.com

PC-Rail (Busch Model)

Dit Duitse softwarepakket biedt een stabiel platform voor het ontwerpen van je eigen baan en draait op computers van Windows 95 tot en met XP. Het programma kreeg zijn laatste update in 2007 en is daarom wat gedateerd.

 

 

http://www.busch-model.com/pcrail/

SCARM

Een gratis programma om een eenvoudige baan te ontwerpen is SCARM. SCARM staat voor Simple Computer Aided Railway Modeller. Het programma wordt regelmatig geupdate met nieuwe features en draait op Windows 2000, XP, Vista, 7 en Windows 8. Het ontwerpen gebeurt in een 2D weergave, waarna de baan te bekijken is als een 3D model. Het programma komt met een uitgebreide library. Ondanks dat het programma gratis is, voorziet het in alle basisfunctionaliteit en meer.

 

 

http://www.scarm.info

RailModeller (MacRailSoft)

The choice of software on Mac is very limited. A design package that stands out in that respect is Railmodeller. The MacRailSoft package provides 3D previews of your track and comes with a huge library (200 different libraries) of track products that you can use while designing. Designing is done through a simple interface by dragging and dropping elements. The program is Shareware. This means that the program can in principle be used unlimited for free. If you like the program, RailModeller assumes that you will still purchase a license. The costs for a license are very modest at 29 euros.

 

 

http://www.railmodeller.com

XTrackCAD

In the list, XTrkCad is the only open source program that runs on all platforms. Since the program is open source, there are no costs associated with using it. The free model railway software does not provide a 3D view, but given the price (free) and the target group, this should not be a problem.

 

 

http://www.xtrkcad.org

Model railway software for Windows, Mac and Linux

Below is an overview of the programs per operating system.

WindowsOSXLinux
WinRailX
3D Model TrainsX
PC-RailX
RailModellerX
XTrackCADXXX
WinTrackX
AnyRailX
3rd PlanItX
SCARMX

Which model railway software should I buy?

There is not one package that stands out and is suitable for everyone. This is because all programs have their pros and cons. Yet there are a number of things you can look at to make a good decision.

  • Wil je nu (of later) aan de slag met een klimspiraal, parallel rails of andere constructies in je spoorbaan? Zorg er dan voor dat het programma deze mogelijkheden ondersteunt. Neem hiervoor contact op met de leverancier of stel je vraag aan andere gebruikers van de software.
  • Veel programma’s komen met een soort van digitale bibliotheek met spoorproducten van de verschillende bekende merken. Je kunt deze onderdelen uit de bibliotheek vervolgens gebruiken om je baan te bouwen. Naderhand is het ook mogelijk om een boodschappen-/wenslijstje te exporteren met de gebruikte producten, zodat je deze eenvoudig kunt inventariseren en bijbestellen.
  • Kies een programma wat geschikt is voor je computer. Sommige baanprogramma’s stellen zware eisen aan je computer om bijvoorbeeld een 3D weergave te renderen. Heb je deze functionaliteit echt nodig en kan je computer voldoen aan de systeemeisen?
  • Indien je actief bent in een vereniging, vraag na welke software hier veel wordt gebruikt.
  • Als je je aan een traditionele schaal houdt dan zal het geen probleem vormen, maar sommige exotischere schalen worden niet altijd ondersteund door de verschillende programma’s.

Tips voor het ontwerpen van je modelspoorbaan

Point of view

Houd bij het ontwerpen van je baanplan rekening met het punt waarop je de baan straks zult bekijken. Naar gelang het punt vanaf waar de baan bekeken zal worden, wil je het spoor misschien naar je toe laten klimmen in plaats van te laten dalen. Op die manier is de trein te allen tijde zo goed mogelijk zichtbaar is.

Thema

Kies een thema voor je baan. Denk hierbij aan een bepaald land, een streek, of tijdsperiode.

Ruimte

Meet van tevoren goed de ruimte op die beschikbaar is voor de bouw van je baan. Door precies te weten hoeveel ruimte er is, is het mogelijk om beter te plannen. Multi-level en verschillende baanhoogten zijn alleen te bouwen indien je van tevoren de juiste formaten kent en hier vanaf het begin rekening mee houdt.

Schaalkeuze

If you are not yet in possession of a large railway collection, it is good to research the supply in a certain scale in advance. The same applies to the different brands.

Time and budget

Set a realistic budget for your project and come up with a timeline in which you want to realize your project (or the first phase). Without such planning, chances are that a lot of materials will be purchased, but the project will never really get off the ground.

Fun

The most important thing is that you have fun preparing and building your track and accompanying scenery!

Lables: Bouwen, Spoor

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Plaats een reactie

Laatste reacties

Modelbouw blogs

Laatste agenda

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.