Schaal berekenen

Schaal berekenen
foto: Schwenn

Schaal berekeningen zijn een belangrijk onderdeel voor iedere modelbouwer. Bij de bouw van je eigen model maar ook bij het kiezen van de juiste modellen voor jouw scenery. Schaal rekenen is iets wat veelvuldig voorkomt, het is daarom goed om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat en wat een schaal nu precies is.

Wat is een schaal?

Een schaal duidt de verhouding aan tussen een echt object en een schaalmodel of tekening hiervan. Schaalaanduidingen komen overal voor; in musea bij maquettes, bij het kaartlezen, in laboratoria, bij de test van een nieuw voertuig in een windtunnel, en natuurlijk in de modelbouw.

Een schaal wordt vaak aangeduid met een breuk (1/10) of een dubbele punt (1:10). Deze schaal houdt in dat het schaalmodel 10 keer verkleind is. Schaal 2:1 zou betekenen dat het schaalmodel twee maal vergroot is.

De schaal berekenen

Als je de schaal wilt berekenen van een object dien je het object op te meten en de afmetingen te noteren in de juiste eenheid, meestal zijn dit centimers. Vervolgens noteer je ook de maat van de tekening en delen we de maat van het object door de maat op de tekening.

Voorbeeld schaal rekenen

Een spoorbrug heeft een lengte van 500 meter, op onze tekening is de lengte echter slechts  25 centimeter. Wanneer we de lengte van de brug (omgezet in centimers) delen door de lengte op onze tekening komen we uit op de volgende berekening:

50000 cm / 25 cm = 2000

De verhouding van deze schaal is dus 1:2000, de brug is 2000 maal verkleind.

Werkelijke grootte berekenen

Aan de hand van de schaal kan je ook de werkelijke grootte van een object berekenen. Als we een model met schaal 1:87 hebben, ook wel H0 genoemd, die 5 centimeter meet dan krijgen we de volgende berekening:

Voorbeeld werkelijke grootte

5 cm * 87 = 435 cm

Het echte object is dan dus 4,35 meter.

De verkleinde maat berekenen

Het is ook mogelijk om de maat van ons model uit te rekenen aan de hand van de echte maat en de schaal die we gebruiken. Hiervoor meten we de echte maat in centimeters en delen we deze door de schaal van het model.

Voorbeeld berekening verkleinde maat

435 cm / 87 = 5 cm

Tot slot

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat schaal berekeningen dus niet heel erg lastig zijn maar een juiste schaal berekening kan het verschil maken tussen een mooi model en een mooi én realitisch model, succes!

LabelsOver de auteur:
Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Gepassioneerd door modelbouw houden wij jou op de hoogte!

2 reacties

 • bob-vercauteren

  Geachte,
  Ik vind het heel nuttig om van een afmeting in realiteit, te kunnen bereken de schaal ervan. Eigenlijk ben ik op zoek naar het omgekeerde en dat is het volgende : de bestaande schaal om te zetten in cm ? Kan u mij daarbij helpen met volgende voorbeelden :
  1/76 = ??? cm
  1/64 = ??? cm
  Bij voorbaat dank
  Bob

 • Job

  1 op 76 wil zeggen 1cm in je model is 76cm in werkelijkheid....zo simpel is het

Plaats een reactiecaptcha