Frans van Tilburg en zijn passie voor military modeling

In onze rubriek Bouwplaats spreken we modelbouwers over hun nieuwste of mooiste project. De bouwers vertellen over hun project. Hoe zijn ze op het idee gekomen en hoe is hun ontwerp tot uitwerking gekomen? Wat zouden ze de volgende keer hetzelfde doen en wat mag anders? Lees mee met onze bouwers!

Wie ben je en wat is je hobby?

Mijn naam is Frans van Tilburg, Ik ben 39 jaar en woonachtig in Bergen op Zoom, Noord Brabant. Mijn hobby is plastic modelbouw, voornamelijk Duits WWII.
Deze hobby wordt ook wel “military modeling” genoemd. Ik ben ongeveer nu 2 a 3 jaar bezig.

Waarom heb je gekozen voor dit ‘army’ thema?

Tja… Ik ben al van kinds af aan geïnteresseerd in tanks. Naarmate ik ouder werd groeide mijn interesse in WWII. Nu ben ik nog steeds gefascineerd door de tweede wereld oorlog. Niet omdat ik het “leuk” vind, maar omdat ik respect heb voor de mensen die voor ons hebben gevochten.
Mensen vragen wel eens aan mij waarom voornamelijk Duitse voertuigen? Wel, WWII was voornamelijk een mobiliteits oorlog, en de Duitsers hadden veel diverse en interessante voertuigen, en dat geeft een enorm scala aan diverse voertuigen in de modelbouw. Maar ik doe ook Russische, Engelse, en Amerikaanse voertuigen hoor!

Hoeveel tijd spendeer je aan modelbouw?

Veel… Niet het bouwen op zich, dat kan niet in verband met mijn werk, maar ik ben er wel met mijn hoofd veel mee bezig.
Het bouwen doe ik voornamelijk in het weekeind en soms eens een uurtje ‘s avonds.
Ik doe veel ideeën op in het dagelijks leven. Of je ziet wat op tv, of je vind wat op internet. Overal kunnen ideeën ontstaan voor een diorama.

Wat is een diorama?

Een diorama is een mooi woord voor 3D foto. In principe maak je een voertuig die je plaatst in een omgeving. En dat kan echt van alles zijn! Je kan hier echt jouw fantasie in kwijt.
Je kan een tank bijvoorbeeld op een mooie stenen weg zetten met een kapot geschoten huis of muurtje, maar ook op een landweggetje bijvoorbeeld.

Wat voor gereedschap gebruik je?

Een hele waslijst aan gereedschap. Maar het meest gebruikt zijn:

  • een microcutter of wel een kleine kniptang die ik gebruik om de onderdelen uit de frames te knippen.
  • Een scalpel voor het fijne snij en corrigeer werk.
  • Een loep voor het priegelwerk.
  • Fijn schuurpapier, nagelvijltje, kleine boortjes en natuurlijk een pincet en lijm.

Verder gebruik ik nog heel veel materialen om mijn modellen mee te verweren.

Wat is verweren?

Verweren is het “oud” maken van een model. Bijvoorbeeld vuile wielen, rupsbanden, roest, beschadigingen op het lakwerk, enzovoort. Alles om een model zo echt mogelijk te laten lijken. Als je wat verder gevorderd bent kan je hiermee experimenteren. Ook zal je na enige tijd jouw modellen meer willen detailleren door middel van Photo Etch delen. Dit zijn kleine super gedetailleerde onderdelen die met een laser uit een dun plaatje koper zijn gesneden. Voordeel hiervan is dat je veel meer details te zien krijgt dan de normale gegoten onderdelen. Maar je moet hier wel ervaring voor op doen, het is een enorm gepriegel!

Van welke fout heb je het meeste geleerd?

Ha! Pas geleden nog! Met mijn Kübelwagen… Ik wou deze te snel in de primer zetten en ik vergat de voorruit af te plakken… Kortom, heel de voorruit in de gele primer… Het heeft mij een zeker een uur gekost om deze weer schoon te krijgen met thinner!
TIP: Gebruik op je modellen geen gewone thinner van een bouwmarkt!!!! Deze is erg agressief en vreet meteen in je model! Gebruik liever modelbouw thinner. Bijvoorbeeld Thinner for washes van MIG productions, deze vreet je model niet aan.
De fout die ik dus maakte in het begin en nu nog wel eens doe: te snel willen werken…

Waar haal je jouw modellen en materialen vandaan?

Internet… Helaas zijn er steeds minder winkels die modelbouw verkopen, dus ik ben gedwongen om dit via internet te doen.
Heeft wel eens als nadeel dat als ik plots zonder een bepaalde kleur verf kom te zitten, ik deze moet bestellen op internet en dat ik dan een paar dagen moet wachten op de postbode.

Welke tip heb je voor mensen die net beginnen met modelbouw?

Begin met een goedkoop en makkelijk model. Op die manier kan je relatief goedkoop oefenen en ervaring op doen. Er zijn veel merken te koop, maar met name de duurdere zijn ook vaak de moeilijkere modellen. Ik zou aanraden te beginnen met Tamiya. Tamiya heeft toch wel mijn voorkeur, deze gebruik ik ook nog wel eens.

Heb je nog andere tips?

Zeker,

  • Heb vooral geduld! Probeer niet te snel te werken aan je model. Kijk goed naar de bouwtekening, en schuur je onderdelen netjes glad.
  • Wees zuinig met lijm! Mocht je toch te veel lijm op je model hebben gemorst, veeg deze niet weg, maar laat het drogen. Vaak kan je het teveel weg schrapen met je mes of wegschuren.
  • Lees altijd eerst de bouwtekening, zodat je weet wat je kan verwachten. Dan heb je de bouw al een beetje in je hoofd zitten zeg maar.
  • Kruis elke stap die je doet af in de tekening, op die manier vergeet je geen onderdelen.
  • Investeer in goede verf. Er zijn vele verven op de markt die ook van kwaliteit verschillen. Niets is vervelender dan een verf die slecht dekt. Zelf gebruik ik acrylverf van Vallejo en Tamiya.
  • Mocht je willen verweren, probeer niet te overdrijven. Te veel zand en modder op je model is niet mooi en zeker niet realistisch. Probeer echt te minimaliseren.
  • Leer van je fouten. Ook ik leer nog steeds. Het zal zeker niet meteen in een keer goed gaan, en er zullen heust wel frustrerende momenten zijn hoor… Maar na elk model dat je doet, gaat het steeds beter!
  • Gooi onderdelen die je over hebt niet weg. Veel modellen hebben onderdelen aan de frames die je niet gebruikt. Knip deze uit en doe ze in een “rommeldoos”. Mocht je een keer een onderdeel verprutsen, dan kan je wellicht met een (aangepast) onderdeel uit de rommeldoos deze   vervangen.
  • heb vooral veel plezier!

Bedankt Frans voor je interview, hopelijk mogen we nog vele mooie bouwprojecten van je terug zien!

Heb jij ook een mooi project waar wij je over mogen interviewen? Mail de redactie en we nemen contact met je op.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 23 = 27

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.