Jeroen Vos en zijn passie voor modelbouw

In onze rubriek Bouwplaats spreken we modelbouwers over hun nieuwste of mooiste project. De bouwers vertellen over hun project. Hoe zijn ze op het idee gekomen en hoe is hun ontwerp tot uitwerking gekomen? Wat zouden ze de volgende keer hetzelfde doen en wat mag anders? Lees mee met onze bouwers!

Kan je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Jeroen Vos. Ben 39 jaar. Getrouwd én twee spetters van dochters.

Als ik de tijd kan vrijmaken dan zit ik graag even op mijn zolderkamertje te werken aan mijn modelletjes. Dit doe ik puur voor de lol. Ik ben zeker geen purist of perfectionist.

Mijn modellen hoeven van mij écht niet 100% historisch correct te zijn. Het gaat voor mij om de lol van het bouwen en ik probeer elke keer weer wat te leren zodat het de volgende keer weer beter gaat. Ik bouw trouwens alleen maar 1:72. Niet echt om een reden maar het is gewoon zo.

Hoelang ben je al bezig met modelbouw?

Als klein ventje deed ik al aan modelbouw, al was het toen niet meer dan alles zo snel mogelijk in elkaar plakken, de kwast er bij langs en spelen maar.

Jaren lang heb ik deze mooie hobby gelaten voor wat het is tot we een aantal jaar geleden een ander huis kochten en er een kamer over was. Om deze kamer toch een bestemming te geven besloot ik op een regenachtige zondagmiddag weer eens een kitje in elkaar te plakken. Een A-10 Thunderbolt 1:72 (terugkijkend een vreselijke mislukking). Vanaf dat moment is het van kwaad tot erger gegaan en heeft het modelbouwvirus mij stevig in z’n greep.

Hoeveel tijd spendeer je aan modelbouw?

Hoeveel tijd ik aan modelbouw besteed is erg variabel en vooral afhankelijk van hoe de agenda van ons gezin gevuld is.

Al kom ik tegenwoordig niet veel verder dan 1 a 2 uur per week. Ik denk maar zo dat geeft me genoeg tijd om te overdenken hoe mijn model er uit moet gaan zien en hoe ik dit tot stand ga brengen.

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Mijn werkplek bestaat uit een een bureau van 2,5 bij 0,6 meter en staat vol met potjes verf, gereedschap, prulletjes en andere nuttige voorwerpen. Wanneer ik een model klaar heb, wat best een flinke tijd kan duren, zorg ik er altijd voor dat ik alles weer netjes opruim, afstof en zelfs even met een sopje er langs ga. Na weken of zelfs maanden kan dat ook zeker wel nodig zijn.

Wat voor (modelbouw)gereedschap gebruik je?

Het gereedschap dat ik gebruik bestaat uit alles dat ik denk nodig te hebben. Nagelvijltjes en haarlak van mijn vrouw, de houten stokjes van ijsjes tot gewone nagelknippers en scalpel mesjes. Niets per se van een speciaal merk. Als het werkt dan werkt het.

Waar haal je je modelbouwmaterialen vandaan?

Mijn materialen en kits haal ik overal en nergens vandaan. Ik koop het via internet dan weer hier dan weer daar of bij de plaatselijke modelbouwwinkel. Verder kijk ik goed om me heen naar wat ik eventueel zou kunnen gebruiken. Kleine takjes uit de tuin als bomen of b.v. de binnenkant van een beschuitrol als akker of een zeef als gaas voor een hek.

Op welk model ben je het meest trots?

Het model waar ik het meest trots op ben is doorgaans de laatste die ik gemaakt heb. Op dit moment ben ik bezig met een Russische T-80 tank. Voor mij pas de 2de tank die ik maak. Tot voor kort bouwde ik eigenlijk alleen vliegtuigen. Per ongeluk bouwde ik vorig jaar een Merkava tank en besloot om mijn werkveld uit te breiden en vaker voor onze gepantserde vrienden te kiezen. Verder verdienen mijn B-17 met 3 P-51’s redtails zeker een eervolle vermelding. Ook mijn Waco CG-4, die in het GraafsKazematten museum te bewonderen is, is aardig gelukt.

Van welke fout heb je het meeste geleerd?

Wat ik wél geleerd heb is dat wanneer je met een scalpel mes een klein onderdeeltje uit het gietraam wilt halen zeker niet je duim in de weg moet houden.

Per ongeluk zou dit mes wel eens diep in je duim kunnen schieten en je middagje modelbouwen behoorlijk kunnen verpesten.

Welke modellen staan nog op het lijstje om te bouwen?

Voor mijn verzameling LVa vliegtuigen zou ik graag eens een Fokker G1 en een Fokker T.V. bouwen. Helaas zijn deze modellen niet of nauwelijks verkrijgbaar in 1:72 en als ze al verkrijgbaar zijn is de prijs, naar mijn smaak, toch iet wat uit verhouding. Verder heb ik nog wel een voorraadje kits liggen. Het is o.a. de bedoeling nog eens een verzameling Leopard tanks te maken. Een Nederlandse, Duitse en Zweedse versie heb ik al liggen. Vorige week kreeg ik het idee eens een F-18 te bouwen, die ontbreekt nog op mijn palmares.

Wat is jouw nummer 1 tip voor andere modelbouwers?

Mijn tip voor andere modelbouwers zou zijn: Geduld. Neem vooral de tijd om de bouwtekening te bestuderen, de onderdelen droog te passen en vooral laat de lijm en verf goed drogen. doorgaans hoeft je model niet vandaag af.

Heb jij ook een mooi project waar wij je over mogen interviewen? Mail de redactie en we nemen contact met je op.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 1 =

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.