Marc Tempels en zijn liefde voor tanks

In onze rubriek Bouwplaats spreken we modelbouwers over hun nieuwste of mooiste project. Een interview met Marc Tempels, voorzitter van TWENOT, de TWEde Nederlandse Organisatie van Tankhobbyisten. We praten over zijn modelbouwhobby, het bouwen van tanks.

Hoelang ben je al bezig met modelbouw?

Ik denk al vanaf mijn 7e levensjaar, ik ben nu dus ongeveer al 45 jaar bezig.

Waarom heb je gekozen om voornamelijk modelbouw tanks te bouwen en hoe ben je begonnen?
Iedereen begint natuurlijk anders, ik ben zelf begonnen op een regenachtige vakantie met 3 weken achter elkaar regen. Destijds heb ik in een modelbouwwinkel of speelgoedzaak, toen had je ze nog, een schip gekocht. Daarna bouw je een keertje een vliegtuig en nog wat andere modellen en uiteindelijk kom je bij tanks terecht. En wordt dat je specialisme.

Je bent ook actief bij een club, hoe kwam je daar terecht?

Ja, ik ben actief bij de TWENOT, we zijn een landelijke vereniging in Nederland. We hebben inmiddels ruim 800 leden en ik ben daar al sinds de oprichting in eind 1976 lid van.
Als je gespecialiseerd bent in een bepaald onderwerp, in dit geval tanks, lees je wel is wat boeken en tijdschriften en kom je een vereniging tegen in een boekje. Je gaat een keertje kijken en je schrijft je in.

Wat is het allerleukste aan modelbouw?

De techniek en het bezig zijn met redelijk technische werking van dingen. Verder een groot deel geschiedenis en constructie, hoe werken bepaalde dingen en hoe krijg je bepaalde dingen voor elkaar. Als je 0 feeling hebt met techniek is het allemaal een stuk lastiger. Daar ligt voor mij de uitdaging.

Bouw je ook complete diorama’s?

Ik ben niet zo’n diorama man, ik heb wel wat kleinere maar grote diorama’s met verschillende voertuigen en figuren ben ik niet zo’n fan van. Ik vind het te veel afleiden van waar het eigenlijk om gaat, namelijk het voertuig. Je hebt natuurlijk mensen die diorama’s bouwen met een andere insteek. Ze hebben een verhaaltje in hun hoofd en willen dit graag uitbeelden. Hier passen ze dan hun voertuigen en figuren op aan. Terwijl ik een bepaald voertuig mooi vind en dat wil bouwen. Ik hou het zelf meestal bij een simpel basisplaatje. Ieder zijn eigen ding natuurlijk.

Heb je nog modelbouw tips?

Op een gegeven moment moet je stoppen met de detaillering van je model. Je wilt de detaillering correct hebben maar op een gegeven moment raakt je model niet meer af. Dat is misschien ook wel het euvel van internet, je kunt alles op zoeken dus voor ieder detail kan je foto’s vinden. Bij de ene foto ziet het er zo uit en bij de andere zo. Welke foto hoort dan bij het type dat je aan het bouwen bent? Op een gegeven moment moet je zeggen, tot hier en niet verder. Dan heb je in ieder geval je model een keertje af.

Of je nu interesse hebt in vliegtuigen, schepen of tanks, ga altijd bij een club. Als je een keer vast zit met technieken, en dat gebeurd altijd met modelbouwen, dan weten meer mensen meer dan 1. Bijvoorbeeld met modelbouwtechnieken, hoe moet je iets verlijmen of schilderen.
Er zijn ook altijd mensen die tegen hetzelfde probleem aangelopen zijn maar daar al een oplossing voor hebben. Verder zijn er binnen een club altijd mensen die op een bepaald onderdeel beter zijn dan jou. Wat bij mij persoonlijk bijvoorbeeld een drama is is het schilderen van figuren. Gelukkig hebben we dan iemand in de club die dat wel mooi kan doen. Daar kan je dan tips van overnemen.
En het is natuurlijk ook gezellig bij een club, je kunt in je eentje op een zolderkamer gaan zitten bouwen maar dat is het ook niet helemaal.

Bedankt voor het interview Marc en we hopen in de toekomst nog van mooie modellen te kunnen genieten!

Heb jij ook een mooi project waar wij je over mogen interviewen? Mail de redactie en we nemen contact met je op.

Lables: Interview, Tanks

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.