De servomotor of servo

Wat is een servomotor?

De servomotor, die vaak kortweg ‘servo’ wordt genoemd is een vitaal onderdeel in vele RC modellen. Niet alleen in de modelbouw wereld maar ook ver daar buiten worden servo’s in vele toepassingen ingezet, denk bijvoorbeeld aan: cruisecontrol in de auto of automatische sloten op deuren. De prijzen van servo’s varieren enorm naar gelang de snelheid, kracht, grootte en gewicht.

De werking van een servo

Een servo heeft altijd een drietal draden, een plus en een min (meestal rood en zwart) en een signaal draad welke wit of geel kan zijn. Een servo kan je eigenlijk niet verkeerd aansluiten door de stekker die eraan zit, deze past maar op één manier.
De derde draad van de servo, de signaal draad, wordt gebruikt voor de daadwerkelijke communicatie tussen ontvanger en servo. Intern bestaat een servo uit tandwielen, een motor en naar gelang het type servo een potentiemeter (analoge servo) of een circuitbordje (digitale servo). Voor de ontvanger die je gebruikt zal het overigens niet uitmaken of je een analoge of digitale servo aansluit.

Analoge servo

Een analoge servo werkt door middel van pulses en een potentiometer. Via de signaal kabel zal de servo een bepaald signaal binnen krijgen. Een signaal bestaand uit pulses en variaties in fase. Vanaf het moment dat de servo dit signaal ontvangt zal er stroom naar de motor gestuurd worden. Naarmate de servoarm dichter bij de gewenste positie komt te staan zullen de pulsen steeds kleiner worden totdat de servoarm in de gewenste positie staat en er geen stroom verbruik meer is. Vaak is een bijkomend nadeel van analoge servo’s dat deze minder sterk zijn wanneer ze hun eindpunt benaderen.
Op het moment dat een analoge servo een bepaalde positie heeft bereikt zal deze op dat moment geen stroom verbruiken.

Digitale servo

Een digitale servo beschikt voor een eigen micrprocessor die signalen kan decoderen en weet wat er moet gebeuren bij welk signaal. Het grote voordeel is dat deze manier van aansturen nauwkeuriger is, en de servo hierdoor ook een snellere responsetijd heeft. De servo weet precies ten alletijde wat zijn hiudige positie is en hoe hij op een volgende positie het snelste kan komen. Een andere optie van sommige digitale servo’s is dat ze een special programma kunnen bevatten. Bijvoorbeeld voor een exponentiele beweging. Een digitale servo is over het algemeen prijziger dan een analoge door de extra logica die dit type servo bevat.

Welke servo is voor mij geschikt?

De toepassing is erg bepalend voor het type servo dat nodig is. Zo zal het bewegen van een aileron bij een klein vliegtuig minder kracht vragen van een servo dan bij een groot vliegtuig.

Servo formaten

Er zijn verschillende formaten servo’s beschikbaar: standaard, micro, mini. Per servo zal er moeten worden gekeken naar de toepassing. Zo zal een micro servo gebruikt kunnen worden in een simpele parkflyer, deze zelfde servo is echter niet geschikt voor bijvoorbeeld een 600 size RC heli.

Overige eigenschappen

Ook zit er bij de servo’s een verschil in de bouwkwaliteit, de ene servo zal gebruik maken van plastic tandwielen en de andere van metalen tandwielen. Natuurlijk zijn er ook merken waarbij je deels voor de merknaam betaald.

Conclusie bij aanschaf

Er is een flinke keuze aan servo’s. Noteer altijd van te voren even wat de toepassing is van de servo en laat je van te voren goed informeren. Houdt bij de keuze rekening met grootte, gewicht, kracht en natuurlijk het prijskaartje. Enkele bekende merken van servo’s zijn: HiTec, Robbe, Futaba, TowerPro waarbij de laatste een erg goedkope servo is met prima eigenschappen.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.