Decals aanbrengen

Decals zijn simpel gezegd stickers of plakplaatjes die je kunt aanbrengen op een model. Door het aanbrengen van decals krijgt een model meer details maar hoe breng je een decal netjes aan op je model?

Het verschil met stickers

Stickers hebben een vaste lijmlaag en zitten op een gladde ondergrond geplakt, decals hebben een dunne kleeflaag die je echt moet weken voordat ze los komen van hun ondergrond en zijn veel kwetsbaarder.

De voorbereiding

Bestudeer vooraf goed de bouwtekening van je model. Het kan bij bepaalde decals handig zijn om deze in een vroegtijdig bouwstadia aan te brengen. Zorg ervoor dat je je model van te voren is vernist of een andere glanzende afwerklaag heeft. Een glanzende laag is erg glad en hoe gladder het oppervlak hoe mooier het resultaat zal zijn. Door een gladde ondergrond is de kans op luchtbelletjes onder de decal een stuk kleiner. Wanneer deze luchtbelletjes zichtbaar zijn wordt dit het silvering genoemd. Zorg er verder ook voor dat de plek waar je de decal gaat aanbrengen vrij is van vuil, stof en vet.

De decals voorbereiden

De eerste stap is om de decals heel precies uit te knippen. De decals zitten vaak samen op één of meerdere ‘decal sheets’. Haal de decal nog niet van zijn plaklaagje af.

Het aanbrengen van de decals

Laat de decal ondersteboven weken in een bakje handwarm water. Hoelang je een decal moet laten weken hangt af van de grootte en het type materiaal. Vaak is dit maar enkele seconden tot minuten. Je zult zien dat de onderlaag van de decal water begint op te zuigen. Als deze onderlaag helemaal vol zit kan de decal uit het bakje. Door het weken is de decal extra kwetsbaar geworden, gebruik dus een pincet zonder scherpe randen en zorg ervoor dat decal niet scheurt. Eventueel kan je nu ook het overtollige water van de decal verwijderen door deze op een stukje stukje toilet- of keukenpapier te leggen.
Bevochtig de schone ondergrond met een druppeltje water of een decalsetter en plaats voorzichtig de decal. Je kan een beetje schuiven met de decal maar het is natuurlijk beter om de decal in één keer goed te plaatsen. Verwijder hierna het overtollige water met een wattenstaafje of doekje. Ga nooit wrijven maar dep voorzichtig. Laat het geheel nu rustig een uurtje of twee drogen. Als je meerdere decals gaat plaatsen, ververs dan afentoe je bakje met nieuw lauwwarm water.

Afwerken van het model

Nu de decals één voor één zijn aangebracht kun je nog een extra vernislaag aanbrengen zodat de decals ook in de toekomst stevig blijft zitten.

Decalsetter

Het gebruik van een decalsetter of speciale weekmaker zorgt ervoor dat de decal zachter wordt gemaakt en netter over en rond oneffenheden geplakt kan worden. Een decalsetter is een echte aanrader wanneer je te maken hebt met een grillige ondergrond of scherpe plooien en hoeken.

Valkuilen van decals

Ben bij het gebruik van decals extra op je hoede voor oneffenheden op je model. Blijf rustig en voorkom dat je decal gaat scheuren. Zorg ervoor dat je de decal niet te lang weekt. De decal moet niet los komen van de ondergrond maar voorzichtig verschoven kunnen worden op zijn ondergrond. Als je te lang weekt zal de decal los komen en zal ook de lijmlaag oplossen.

Veel plezier met het aanbrengen van die extra details op jouw model!

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.