Lucifer modelbouw

Ben je op zoek naar een nieuwe modelbouw uitdaging? Misschien is het bouwen met lucifers dan wel iets voor jou!

Waar komt het bouwen met lucifers vandaan?

Het bouwen met de lucifers lijkt zijn oorsprong te vinden in de vroege 18e eeuw waar gevangenen het vooral deden als tijdverdrijf. Een bijkomend voordeel was dat er vrij makkelijk aan stukjes hout te komen was. Ook een 50-tal jaar geleden had vrijwel iedere roker een pakje lucifers op zak. Het leuke is dat iedereen met lucifers kan bouwen; van jong tot oud.

Een model kopen of zelf ontwerpen

Als je snel wilt starten met deze vorm van modelbouw zijn er complete pakketten te koop. Deze kits komen met een uitgebreide bouwtekening en houten ‘lucifers’ zonder kopje. De ‘lucifers’ die worden gebruikt in deze pakketten zijn geen echte lucifers, maar kleine houten stokjes die bijvoorbeeld net iets makkelijker te buigen zijn en geen kopje hebben.

Het is dan ook een misvatting dat wanneer het gaat over lucifer modelbouw, er ook altijd met daadwerkelijke lucifers is gebouwd en niet met gelijkende stukjes hout die in de gespecialiseerde modelbouw winkel te krijgen zijn. Dit zijn dan vaak pakketten met 2000 ‘lucifers’.

Natuurlijk is het ook goed mogelijk om zelf je eigen model te ontwerpen en te bouwen. Zo bouwde Michael Arndt een Formule 1 wagen op ware grote in zijn keuken bestaande uit 956.000 echte lucifers en 1.686 tubes lijm. Alles is te bouwen met de kleine stukjes hout, dus je kan je fantasie de vrije loop laten gaan!

Gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, om serieus aan de slag te gaan met lucifers raad ik je het volgende lijstje aan om klaar te leggen bij je project:

 • een schaar
 • punttang
 • schuurpapier met een lichte korrel
 • potloden
 • lijm
 • pincet
 • kwastje (om de lijm mee aan te brengen)
 • een scherpe messenset met een flexibel mesje
 • liniaal
 • haakse hoek
 • papier
 • een grote, stevige en vlakke ondergrond

Lucifer bouwtechnieken en tips

Om complexe modellen te kunnen maken met lucifers is het simpelweg recht stapelen en lijmen van de houten stokjes niet langer voldoende.

Buigen van lucifers

Je kan lucifers lichtjes buigen met behulp van een punttang. Een andere mogelijkheid voor een grote buiging, is om de lucifers minimaal 24 uur te laten weken in water op kamertemperatuur. Doordat de lucifers doorweekt zijn kan je ze de volgende dag makkelijker buigen met een punttangetje. Het gebruik van stoom (bijvoorbeeld van een waterkoker of pannetje op het fornuis) zorgt ook voor het makkelijker buigen van de lucifers.

Stevig bouwen

Verder zijn er ook speciale ‘lucifer knippers’ of snijapparaten verkrijgbaar. Deze kun je gebruiken om schuine hoeken te knippen in de lucifer. Op die manier kun je op een eenvoudige manier stevige verbanden bouwen door de 2 schuine zijden te lijmen. Verdeel je model ook in een aantal losse stukken die je afzonderlijk bouwt en voeg deze pas op het einde samen om zo tot 1 groot model te komen.

Ronde vormen maken

De makkelijkste manier om een aparte, niet rechte, vorm te maken is door gebruik te maken van papier. Maak bijvoorbeeld een boog met een A4 papier en lijm daar de lucifers tegenaan. Verlijm ook de lucifers met elkaar, laat het geheel drogen en schuur de lucifers. Haal pas hierna het papier voorzicht weg. Deze manier van bouwen wordt ook wel ‘sheet-building’ genoemd.

Hoewel deze technieken kunnen helpen met het bouwen van een model blijft het een tijdrovende hobby. Zo dient allereerst van iedere lucifer het kopje te worden gehaald. Vervolgens dienen de lucifers 1 voor 1 bewerkt en vastgelijmd te worden.

Waar men bij plastic modelbouw vaak een aantal maanden bezig is om een model af te ronden is het bij lucifer modelbouw al snel een aantal jaren of zelfs een levenswerk.

Lucifer figuren uitsnijden

Naast het bouwen van complete modellen gemaakt uit lucifers zijn er ook modelbouwers die met lucifers op een andere manier een model maken. Uit slechts een enkele lucifer snijden ze complete dorpen of figuren.

Conclusie

Het bouwen met lucifers is een leuke vorm van modelbouw waarmee je eenvoudig en goedkoop kan beginnen op iedere leeftijd. Het vergt wel enorm veel tijd en doorzettingsvermogen om tot een mooi resultaat te komen. Succes met je lucifer project!

Lables: Bouwen

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.