Plastic verven

Kleuren en afwerking zijn toch vaak één van de eerste dingen waar mensen naar kijken, dus je wilt ervoor zorgen dat jouw model er perfect uitziet. Alleen dan zal je echt tevreden zijn met de creatie die je zo zorgvuldig in elkaar hebt gezet. Er zijn verscheidene soorten plastic en elke plastic soort reageert anders op de speciale plastic verf. Laat je daarom van te voren goed informeren over wat de juiste plastic verf is voor jouw model.

Voorbereidingen aan het model

Let bij de aanschaf van de plastic verf altijd goed op de prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn veel soorten op de markt die stuk voor stuk beweren de beste te zijn. Nadat je de goede plastic verf hebt aangeschaft is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat je ook maar iets gaat doen zal je het plastic voorzichtig moeten wassen met lauw water met een milde zeep of met een speciaal wasproduct dat in de meeste modelbouwwinkels verkrijgbaar is. Deze schoonmaak zorgt ervoor dat er geen restjes blijven zitten van de productiefase. Het zou zonde zijn om die later tussen de plastic verf terug te zien. Laat na het schoonmaken het plastic goed drogen. Zorg dat je daarna naar een ruimte of tafel tot je beschikking hebt waar het plasticmodel een tijdje kan blijven liggen.

Aanbrengen van grondverf of primer

Om de plastic verf te laten hechten aan het plastic is het cruciaal om de juiste basis te creëren. Grondverf of – in het Engels – ‘primer’ is daarvoor een uitstekend middel. Dit kan je sprayen of gewoon met een kwast aanbrengen, wat jouw voorkeur heeft. Het voordeel van het aanbrengen met een kwast is dat je zeker weet dat er geen stukjes vergeten worden. Vaak is het bij het sprayen lastig om in alle kleine hoekjes te komen. Daarnaast kan je lijm en water gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Het ligt aan de hoeveelheid plastic die je moet verven wat de beste aanpak is. Wanneer men meerdere vlakken te beschilderen heeft kan het handig zijn om deze één voor één met de grondverf te verven. Op deze manier wordt er geen verf verspild en gaat het een stuk sneller. Laat nadat je de grondverf hebt aangebracht het plastic een klein uurtje drogen waarna je het nog een keer doet om de vergeten stukjes te doen. Dit alles om het geheel nog beter geschikt te maken zodat het plastic verven later nog gemakkelijker wordt.

Het plastic verven!

Pak een paar kwasten en penselen en kies de juiste uit om jouw stuk(jes) plastic te verven. Als je het voor de eerste keer doet is het aan te raden om voorzichtig wat te oefenen met plastic wat niet zo veel waarde heeft. Als je het meteen goed wilt doen, zorg dan dat je optimaal geconcentreerd bent en er lekker de tijd voor neemt. Bij het plastic verven zal je met een aantal dingen rekening willen houden. Zorg dat de grote vlakken mooi egaal gedaan worden door gelijkmatige bewegingen te maken. Daarnaast zal je meerdere keren moeten verven voor het optimale resultaat. Wacht ongeveer 20-30 minuten voor je de volgende laag plastic verf aanbrengt. Begin dan ook niet met een te dikke laag verf, dat maakt de details minder goed zichtbaar. Laat na het plastic verven het plastic één of twee nachtjes drogen in een ruimte waar weinig stof aanwezig is. De volgende dag zal je terug kunnen kijken op een geslaagde en creatieve verfsessie. Bij plastic verven is een goede voorbereiding het halve werk!

Lables: Bouwen, Diorama, Figuren

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.