Wat heb je nodig om te beginnen met airbrush?

Een airbrush pistool met nozzle, een compressor, waterafscheider, drukregelaar,… De termen vliegen je om de oren als je je gaat oriënteren. Wat betekenen nu al die airbrush termen en wat voor airbrush set heb je nodig om te beginnen?

Airbrush pistolen

Single- en dual-action

Er zijn twee varianten, single-action (het rode pistool rechts) en dual-action (het zwarte pistool rechts). Vrijwel alle airbrush sets voor beginners bevatten een single-action pistool. Bij een
single-action pistool is er een constante luchtstroom, wanneer je de trigger van het pistool indrukt komt er verf bij. Hoe verder je de trigger indrukt, hoe meer verf aan de luchtstroom wordt toegevoegd. Hierdoor is een single-action prima geschikt voor het spuiten van grotere oppervlakken en rechte lijnen maar minder voor het fijnere werk.
Bij een dual-action heb je als gebruiker veel meer controle over de hoeveelheid verf en lucht die uit het pistool komt, beide kunnen apart worden geregeld. Verder is de verfnevel die uit het pistool komt een stuk fijner. Dual-action pistolen zijn een stuk prijziger maar je kan een stuk fijner werken.
Zelf zou ik aanraden altijd voor een dual-action pistool te gaan. De prijs is hoger maar het is een investering waar je lange tijd veel plezier aan zult beleven. Zorg bij de aanschaf ook dat het pistool lekker in de hand ligt.

Een spuitstuk en diameter kiezen

De keuze van het spuitstuk of de nozzle hangt grotendeels af van wat je wilt gaan spuiten en het pistool. Sommige pistolen werken met nozzles die je op het pistool kunt klikken, andere moet je vastdraaien. Let hier dus goed op bij de aanschaf. Voor de keuze van de diameter kan je de volgende leidraad aanhouden:

  • kleiner dan 0,3 mm: geschikt voor fijne detaillering
  • 0,3 mm: een veelzijdige standaard maat
  • groter dan 0,3 mm: voor het spuiten van grotere oppervlakken

Experimenteer met verschillende diameters om tot het voor jou beste resultaat te komen.

De compressor

Luchtdruk

Bij het airbrushen is een goede luchtdruk erg belangrijk. Dit is de taak van de compressor. Een professionele fluisterstille compressor bevat een drukvat, dat zorgt voor een constante luchtstroom. Door middel van het drukvat kan de compressor schommelingen in de druk ondervangen. Dit in tegenstelling tot (de goedkopere) membraan compressoren die qua luchtdruk erg kunnen schommelen. Zorg voor een tankinhoud van minimaal 1 liter. Hoe meer hoe beter. Bedenk dat een compressor met olie niet onderhoudsvrij is en je de olie zult moeten peilen en bijvullen. Wil je geen onderhoud? Kies dan voor een zogenaamde onderhoudsvrije compressor.

Compressor water- of vochtafscheider

Als de lucht de compressor verlaat is deze al een groot deel van het vocht kwijt. Toch blijft er waterdamp en water in de perslucht aanwezig, dit komt ook omdat iedere compressor waterdamp genereert of zelfs olie mee stuurt met de perslucht bij een oliecompressor. Dit mengt zich vervolgens met je verf en gereedschap met alle gevolgen van dien. Het is daarom aan te raden gebruik te maken van een compressor met waterafscheider. Sommige compressoren hebben een ingebouwde waterafscheider, bij andere is het een optie om deze er los bij te kopen. De prijs is ongeveer 20-30 euro.

Druk

Een druk van ongeveer 1,5 bar wordt door de meeste airbrushes als ideaal beschouwd. De druk die de compressor kan leveren moet minimaal 1 bar zijn. Een maximale druk van 3 bar is voldoende. Zorg ervoor dat de compressor druk geregeld kan worden door middel van een drukregelaar.

Meerdere pistolen

De uitgebreidere compressors bevatten soms ook meerdere uitgangen en verdeelstukken waardoor je meerdere airbrush pistolen tegelijkertijd kunt aansluiten en gebruiken. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld met verschillende kleuren werkt. Door het aansluiten van meerdere pistolen hoef je deze niet schoon te maken wanneer je van kleur gaat wisselen.
Investeer in een goede compressor zodat de luchtdruk gelijk blijft tijdens het airbrushen, een goede compressor gaat jaren mee.

Geluidsproductie

Over het algemeen geldt hoe minder decibel, hoe duurder de compressor. Een eenvoudige en goedkope oplossing is om de compressor in een geluiddichte bekisting te plaatsen. Zorg er dan echter voor voldoende koeling van de compressor. Bedenk ook waar je aan de slag gaat met de airbrush, is dit in een afgelegen tuinhuisje? Dan zal het lawaai een minder grote rol spelen dan in een rijtjeshuis waar je ‘s avonds tot in de late uurtjes wilt gaan airbrushen.

Airbrush accessoires

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar, eentje die vast en zeker aan te raden is is een houder om je airbrush pistool in te leggen. Iets wat meteen een stuk verder gaat is een complete spuitcabine. Een spuitcabine zorgt ervoor dat de verfnevel in de cabine blijft hangen wat vanzelfsprekend een stuk gezonder is.

Welke airbrush set moet ik kopen?

Dit hangt grotendeels af van je budget. Bedenk wel dat een goede compressor lange tijd mee gaat en het zonde is om een duur pistool aan te sluiten op een goedkope compressor. Iedere airbrush set zal verf op je model krijgen maar bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is. Laat je vooraf goed informeren en vraag ook naar het onderhoud van de set die je aanschaft. Dit laatste is iets wat vaak wordt vergeten bij de aanschaf. Veel succes met de aanschaf van jouw ideale set.

 

Lables: Bouwen

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.