Mode 1 of mode 2 kiezen voor je zender?

Welke stickbezetting is het beste en welke kan je jezelf het beste aanleren als je begint met RC vliegen? Iedere beginnende piloot zal met deze vraag te maken krijgen. We helpen je een goede keuze te maken en leggen de verschillende uit tussen de verschillende modi.

Kiezen tussen mode 1 en mode 2

Bij de meeste piloten is de stickbezetting vooral een persoonlijke voorkeur, als je echter net begint met vliegen heb je nog geen voorkeur. Het is daarom aan te raden altijd eerst te informeren bij de club of je instructeur die je gaat leren vliegen welke mode zij gebruiken. Begin je met een vliegtuig, overweeg dan ook of je in de toekomst misschien wilt gaan heli vliegen, indien dat het geval is raad ik je aan om voor mode 2 te kiezen.

Mode 1 voordelen

Eén van de voordelen die piloten vaak aandragen bij mode 1 is het feit dat de elevator en aileron niet op dezelfde stick zitten. Beginnende piloten hebben soms nog moeite met nauwkeurige stickbewegingen. Hierdoor bewegen ze eenzelfde stick niet helemaal vertical of horizontaal terwijl ze dit wel willen. Het gevaar hierbij is dat er 2 functies primaire vliegfuncties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Doordat de elevator en aileron niet opdezelfde stick zitten zouden de risico’s minder groot zijn als deze perongeluk tegelijkertijd worden bediend. Verder zou het de rolbewegingen makkelijker maken.

Mode 2 voordelen

Een veel aangedragen voordeel van mode 2 is dat het meer overeenkomst heeft met de echte besturing van een vliegtuig. Verder zou het natuurlijker aanvoelen.

Welke mode wordt het meest gebruikt?

Er zijn in totaal een 4-tal modi die worden gebruikt. Mode 2 wordt wereldwijd iets meer gebruikt dan mode 1. Mode 2 is de standaard in Amerika waar mode 1 de standaard is in de UK. Naast mode 1 en 2 zijn er ook nog mode 3 en 4, deze komen echter een stuk minder voor.

Mode 3 en 4

Deze zijn het spiegelbeeld van mode 2 en 1. Mode 3 is het spiegelbeeld van mode 2 en mode 4 is het spiegelbeeld van mode 1. Dit kan uitkomst bieden voor linkshandigen al zie je toch vaak mode 1 en 2 gebruikt worden.

Wat is de beste mode?

RC piloten kunnen eindeloos discussiëren over wat de beste mode is om mee te vliegen. Je zult merken dat deze discussie voornamelijk bij RC vliegtuigen opspeelt en veel minder bij RC heli’s. Dat komt omdat het kiezen voor mode 2 bij heli’s voor veel piloten een veel natuurlijkere keuze is dan bij vliegtuigen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel en vliegen sommige mensen prima mode 1 vliegtuig en mode 2 heli of zelfs beide modi door elkaar. Deze mensen zijn dan ook meteen de perfecte instructeurs op een club!

Hoe kan ik de mode wisselen op mijn zender?

Dit ligt aan de zender die je hebt. De betere zenders kunnen meestal softwarematig van mode wisselen. Bij goedkopere zenders zit er een schakelaar in het batterijcompartiment of dien je deze echt open te schroeven (en zelfs te gaan solderen) om van mode te wisselen. Dit wisselen verschilt per zender. Vaak dien je ook nog een terugstelveer te verplaatsen naar de andere stick om te voorkomen dat je stick voor throttle/gas auto centreert wanneer je deze los laat op je zender.

Hoe herken ik mode 1 en 2?

De makkelijkste manier om te onthouden is dat bij mode 1 het gas (throttle) op de rechterstick zitten. Bij mode 2 zit het gast op de linkerstick.

Mode 1

Linker stick, elevator en rudder

De linker stick zorgt voor de voorwaartse en roterende bewegingen of te wel de elevator en rudder. Bij een heli spreken we over een rotatie rond de yaw as.

Linker stick naar voren of achteren

Wanneer je de linker stick omhoog duwt zal de neus van het vliegtuig of de heli naar voren kantelen en snelheid maken. Duw je de linker stick omlaag zal het met zijn neus naar achter kantelen en snelheid minderen bij een voorwaartse vlucht of zelfs achteruit gaan vliegen bij een heli. Deze verticale beweging van de stick zorgt dus voor het voor- of achterover hellen van het toestel en is de elevator stick.

Linker stick naar links of rechts

Door de linker stick naar links te bewegen zal er een rotatie tegen de klok in plaatsvinden. Bij het naar rechts bewegen van de stick zal het toestel een een beweging met de klok mee maken. Deze horizontale beweging zorgt er bij de heli voor dat de tailrotor van stand verandert waardoor de heli gaat draaien. Dit wordt ook wel yaw genoemd. Bij het vliegtuig gebeurt in principe het vergelijkbare door middel van de rudder of het richtingroer. Deze stuur beweging wordt bij een vliegtuig gieren genoemd.

Rechter stick, throttle en aileron

De rechter stick is verantwoordelijk voor de opwaarte, verticale en de zijwaartse bewegingen.

Rechter throttle stick voren of achteren

Wanneer je de rechter throttle stick naar voren of naar achteren beweegt zal een helikopter steigen of dalen, een vliegtuig daarintegen zal vaart maken of minderen. Bij de heli controleer je op deze manier de pitch van de rotorbladen en/of het toerental. Bij een vliegtuig bedien je het gas met deze stick. Bij een heli wordt dit ook wel collective genoemd.

Rechter aileron stick naar links of rechts

Plaats je de rechter stick naar links dan zal de heli of het vliegtuig naar links hellen, plaats je vervolgens de stick naar rechts zal de heli naar rechts gaan hellen. Deze horizontale beweging zorgt voor een horizontale verplaatsing naar links of rechts door de ailerons of rolroeren van een vliegtuig.

Mode 2

Linker stick, throttle en rudder

De linker stick zorgt voor de verticale bewegingen bij een heli en voor de snelheid bij een vliegtuig, verder wordt hiermee ook de richting van het toestel bestuurd. Ook wel het gas/throttle en rudder.

Linker stick naar voren of achteren

Wanneer je de linker stick naar voren of naar achteren beweegt zal een vliegtuig in snelheid versnellen of vertragen, een heli zal steigen of dalen. Bij een heli spreken we hierbij over de collective.

Linker stick naar links of rechts

Door de linker stick naar links te bewegen zal de heli tegen de klok in rond zijn as draaien. Bij het naar rechts bewegen van de stick zal de heli met de klok mee draaien. Deze horizontale beweging zorgt er bij een heli voor dat de tailrotor van stand verandert waardoor de heli gaat draaien. Dit wordt ook wel yaw genoemd. Bij een vliegtuig wordt de stand van de rudder of het richtingroer aangepast waardoor het toestel gaat draaien. Deze draai beweging wordt bij een vliegtuig ook wel gieren genoemd.

Rechter stick, elevator en aileron

De rechter stick zorgt voor de voorwaartse en de zijwaartste bewegingen of te wel de elevator en aileron (rolroer).

Rechter stick voren of achteren

Wanneer je de rechter stick omhoog duwt zal de neus van een heli naar voren kantelen en snelheid maken. Duw je de rechter stick omlaag zal de heli met zijn neus naar achter kantelen en snelheid minderen bij een voorwaartse vlucht of achteruit vliegen. Deze verticale beweging van de stick zorgt dus voor het voor- of achterover hellen bij een helikopter, de elevator.

Rechter stick naar links of rechts

Door de rechter stick naar links te plaatsen zal de heli naar links hellen, plaats je de stick naar rechts zal de heli rechts hellen. Deze horizontale beweging zorgt voor een horizontale verplaatsing naar links of rechts van de heli. Bij een vliegtuig zorgt deze beweging ervoor dat de ailerons (rolroeren) een rolbeweging veroorzaken bij het toestel.

Conclusie

Bezoek de club waar je lid van wilt worden en maak een wel overwogen keuze met betrekking tot de stickbezetting. Succes!

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

85 + = 86

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.