Radiografische kanalen en frequenties

Frequenties zoals bijvoorbeeld 27MHz en 35MHz vallen onder de noemer lage band of narrowband. De naam duidt de ruimte aan die de frequenties in beslag nemen ten opzichte van het gehele frequentie spectrum. De werking is hetzelfde als bij een analoge radio. Er worden signalen uitgezonden door de zender en op deze signalen kan er vervolgens worden geluisterd door de ontvanger. Het grote nadeel hiervan is dat deze frequenties erg storingsgevoelig zijn. Zo kan een elektrische stroom naast de ontvanger al zorgen voor een dermate grote interferentie dat het model niet meer goed te besturen is.

De verschillende bandbreedtes of frequenties

27 megahertz band

Deze band kom je vrijwel altijd tegen bij speelgoed auto’s of boten die je in de speelgoedwinkel kunt kopen. Deze band is echter ook vrij beschikbaar voor bijvoorbeeld zendamateurs. Als aanduiding wordt de kleurcode bruin gebruikt.

35 megahertz band

De 35MHz band is gereserveerd voor modelvliegen en heeft een bereik van 34,995MHz tot 35,225MHz. Als kleurcode wordt oranje gehanteerd.

40 megahertz band

Ook de 40MHz band is een populaire band die eigenlijk voor elk model gebruikt mag worden inclusief met uitzondering van de frequenties tussen 54-59 en 81-92. Let er op dat bijvoorbeeld babyfoons ook vaak gebruik maken van deze band dit kan dus al snel een vorm van storing zijn. Als kleurcode wordt groen gebruikt.

De 27MHz en 40MHz band zijn gereserveerd voor rc auto’s. Waarbij de 30MHz en 35MHz band zijn gereserveerd voor de modelboten en vliegtuigen of heli’s.
De communicatie op bovenstaande frequenties gebeurd door middel van een zendkristal (Tx-tal)- en ontvangstkristal (Rx-tal). De kristallen worden vaak als set zijnde verkocht en zijn op elkaar afgestemd.

Op veel clubs staat een zendbord, op dit bord hangen vervolgens plaatjes met kleurcodes en daarop een band- en kanaalnummer. Deze bordjes worden vervolgens op de antenne van de zender geschoven door de persoon die op dat moment zijn model gaat besturen. Op deze manier kan het niet voorkomen dat iemand op dezelfde band zit als iemand anders. RC frequentie tabellen

2.4 gigahertz

De 2.4GHz manier van communicatie is een stuk minder gevoelig voor storingen ten opzichte van de narrowband frequenties. Dit is meteen ook de reden waarom 2.4GHz tegenwoordig zo populair is, het spectrum is veel breder en minder storingsgevoelig.
Deze vorm van communicatie neemt een groter deel van  een bepaalde frequentiereeks in beslag. Het voordeel hiervan is dat het signaal hierdoor minder last heeft van ruis het signaal zit tenslotte verspreid, verder zorgt deze manier van verzenden ook voor een grotere bandbreedte. 2.4GHz wordt dus ook gezien als een waardige opvolger van de oude narrowband frequenties.

DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum)

Kort gezegd houdt dit in dat de zender ontvanger een bepaald vast gedeelte gebruiken van het totale spectrum en hier op blijven communiceren via verschillende frequenties en met verschillende snelheden maar wel binnen een beperkte range. De signalen worden verspreid en steeds zijn deze van zeer korte duur. De kans op collisions met andere signalen is dus zeer klein en het risico is als het ware gespreid. Er kan dus nog steeds interferentie zijn maar dit zal niet meteen merkbaar zijn omdat het totaal signaal zo breed over spectrum is verspreid.

FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum)

Soms spreek men ook van de term ‘hopping’. De zender en ontvanger schakelen continu tussen beschikbare frequenties binnen de 2.4GHz band. De zender kijkt welke frequenties vrij zijn en schakelt daar naar toe. Wanneer de zender en ontvanger een aantal vrije kanalen hebben gevonden zullen ze deze wel onthouden en blijven gebruiken om te communiceren.

DSSS en FHSS gecombineerd

Los bieden bovenstaande methoden een aantal voordelen maar ook nadelen. Er zijn echter systemen zoals FASST van Futaba die de 2 technieken combineert. En op dat moment hebben je het beste van beide werelden. De kans op storing is zeer klein, de stoorzender moet tenslotte een zeer groot spectrum gaan storen.

Voordelen van 2.4GHz

Weinig last van storing, vrijwel niet te onderscheppen en misschien nog wel de belangrijkste, er zijn meerdere transmissies tegelijkertijd mogelijk in het frequentie spectrum.

Nadelen van 2.4GHz

Het grootste nadeel is dat een 2.4GHz signaal minder makkelijk door objecten heen komt dan bijvoorbeeld een 27Mhz signaal. Zo is een model van carbon fiber een perfecte obstructie voor het signaal. Dit is dan ook de reden dat sommige hun model uitrusten met meerdere antennes en ontvangers. Ook zijn er ontvangers beschikbaar die standaard al werken met een tweetal antennes. Plaats de antennes dus altijd op een plek die zover mogelijk los staat van materialen die het signaal kunnen blokkeren. De beste plek voor een antenne is de plek die je altijd kunt zien hoe je je model ook draait of bekijkt. Een ander nadeel is de prijs, doordat er meer complexiteit komt kijken bij deze manieren van verzenden zijn de zenders en ontvangers ook een stuk prijziger.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× 9 = 36

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.