Range test of reikwijdte test

Het bereik van je ontvanger testen is erg belangrijk voordat je je model vanaf een afstandje gaat besturen. Een dergelijke test noemen we een range test of reikwijdte test. Hoewel er tegenwoordig vrijwel altijd veiligheidsvoorziening zijn getroffen voor wanneer je bereik weg valt, kan je het je simpelweg niet veroorloven risico’s te nemen met betrekking tot de besturing van je RC model.

Lees de handleiding van je zender en ontvanger

Vrijwel iedere zender en ontvanger bevat tegenwoordig instructies waarin staat beschreven hoe je het beste je bereik kunt testen. Dien je bij een analoge zender bijvoorbeeld met een in- of uitgeschoven antenne te testen? En in het geval van het testen van een 2.4GHz zender en ontvanger, hoe verminder je dan het zendvermogen van je zender? Als er niets beschreven staat, dan kun je onderstaande stappen volgen voor een range test. In alle andere gevallen volg je de handleiding van je zender en ontvanger.

Wanneer voer je een range test uit?

In ieder geval bij de aanschaf van een nieuwe zender of ontvanger. Ook is het verstandig om na een crash of een nieuw model een nieuwe test uit te voeren.

Beginnen met de range test

Begin door het zendvermogen van je zender te verlagen. Dit kan bij een analoge zender door de antenne in te schuiven. Bij een 2.4GHz zender is er vaak een knop op de zender of een instelling in het menu om het zendvermogen te verminderen. Bij Futaba zenders heet deze instelling de ‘range check mode’.
Een range test wordt het beste uitgevoerd op een open, afgelegen veld zonder andere RC zenders in de buurt. Zorg dat je met twee personen bent, één persoon kan bij de zender blijven en de ander kan het model op heuphoogte vasthouden. Zet de zender en ontvanger aan en laat de tweede persoon met het model weglopen over het veld. De persoon met de zender test ondertussen continu een basis functie van het model, bijvoorbeeld het bewegen van de staartrotor bij een RC heli. Spreek van te voren af wat je gaat testen en laat de tweede persoon meteen stoppen met lopen wanneer het model anders dan verwacht begint te reageren. Zorg dat je altijd een line of sight hebt bij het testen van 2.4GHz ontvangers.

Wanneer is het bereik voldoende?

Helaas is er geen exact aantal meters. Bij een analoge zender met ingeschoven antenne kan men ongeveer 20 meter worden aangehouden. Voor het merendeel 2.4GHz zenders kan men 50 meter bereik aanhouden. Verder is ook het type model waar de ontvanger in zit belangrijk. Zo zal een RC vliegtuig of heli in het algemeen meer bereik vereisen dan een RC auto of schip.

Het bereik is onvoldoende, wat nu?

Helaas kunnen er meerdere factoren zijn die voor een verminderd bereik zorgen. Externe storingsbronnen, foutieve plaatsing van de antennes bijvoorbeeld naast regelaars of motorkabels, slechte contactstekkers, de bouw en materiaal van het model, trillingen,… Elimineer de mogelijke oorzaken door te testen met een andere accu, een ander tijdstip, een andere locatie of zelfs een ander model.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.