RC auto sneller maken

Het tunen of opvoeren van een RC auto houdt simpelweg in dat je auto sneller gaat rijden. Er is helaas niet één specifieke aanpassing die ervoor zal zorgen dat je RC auto een stuk sneller gaat rijden. Het is een combinatie van factoren die zorgt voor een hogere snelheid.

Zo moet een RC auto niet alleen snel rechtdoor kunnen rijden maar wil je ook het bochtenwerk verbeteren. Als je wil dat de auto sneller door de bochten gaat betekent dit automatisch dat hij meer grip en een betere wielophanging zal moeten hebben om met de hogere snelheid op de baan te blijven.

Het afstellen van je RC auto

Naast alle mogelijkheden om een auto sneller te laten rijden doormiddel van upgrades (option parts) die geld kosten is het uitproberen van verschillende afstellingen van je auto een goedkope en vaak efficiënte manier om de snelheid te verhogen. De afstelmogelijkheden zijn afhankelijk van je rijstijl en het type RC auto waarmee je rijdt. Houd bij het afstellen ook rekening met de omgevingstemperatuur, ondergrond en type baan waarop je rijdt. Zorg er altijd voor dat je eerst goed met de auto kunt rijden zoals deze door de fabrikant is afgesteld. Te vaak zijn personen alles aan het ‘tunen’ en upgraden zonder ook daadwerkelijk met de hogere snelheid overweg te kunnen. Pas wanneer je goed kunt rijden met de standaard afstelling zul je merken wat de gevolgen zijn van een andere afstelling.

Banden en wielkeuze

Naast de ondergrond van het terrein speelt ook de temperatuur en het weer een belangrijke rol bij de bandenkeuze. Kies je slicks of juist rubber banden? Een setje banden heb je al vanaf 10 euro maar sommige setjes kosten al snel 130 euro. Het prijsverschil zit hem vaak in de kwaliteit en levensduur van de band. Blijft de band even goed presteren naarmate deze wat meer meter heeft gereden? Naast het type band speelt ook de wielmaat en wielophanging een grote rol op het rijgedrag van de RC auto.

Een betere en snellere motor

Met name de goedkopere en oudere RC auto’s beschikken nog over een brushed motor. Kies bij voorkeur voor een brushless motor. Deze heeft tal van voordelen, lees ook het artikel over de brushless motor. In het kort, de brushed motor is goedkoper maar is eerder onderhevig aan slijtage dan een brushless motor. Let bij de aanschaf van een nieuwe motor ook op de maximale capaciteit van de regelaar en de hoeveelheid stroom die je batterij kan leveren. Indien je overweegt om een brushed motor te vervangen met een brushless motor zul je ook je regelaar moeten vervangen omdat een brushless motor nu eenmaal anders wordt aangestuurd.

Gewicht

Een vaak eenvoudige aanpassing om de auto sneller te maken is het strippen van de auto. Je gaat je auto als het ware op een dieeet zetten en onnodig gewicht verwijderen. Met name de goedkopere speelgoedauto’s hebben gewicht aan boord wat niet functioneel is. Ook kun je ervoor kiezen bepaalde onderdelen te vervangen voor lichtere varianten van bijvoorbeeld carbon. Let altijd wel op de gewichtsverdeling van de auto.

Minder weerstand met kogellagers

Het is de moeite waard om te kijken of jouw auto al is uitgerust met kogellagers in plaats van glijlagers. Mogelijk heeft je auto zelfs nog helemaal geen lagers. Het gebruik van kogellagers zal zorgen voor minder weerstand en speling op de bewegende delen. Ook zorgen lagers voor een soepeler en sneller auto met minder slijtage op de bewegende onderdelen. De upgrade naar kogellagers zal niet meteen zorgen voor een snellere auto maar wel voor minder slijtage. Vergeet niet je lagers regelmatig te controleren op vuil.

De accu, meer stroom

Of het nu een NiCad, NiMH of LiPo pakket is zonder de juiste accu (en hoeveelheid stroom) zal de auto niet optimaal presteren. Het lukraak verhogen van het stroomvoltage van bijvoorbeeld 7,2 volt naar 8,4 volt door het vervangen van de accu kan resulteren in een niet werkende RC auto. De hoeveelheid stroom die geschikt is voor jouw auto verschilt per setup en is afhankelijk van de regelaar, ESC (elektronische snelheidsregelaar), motor, ontvanger en servo’s. Let ook op het spanningsverloop tijdens het ontladen en de snelheid waarom de accu zich kan ontladen. De kans is groot dat wanneer je een snellere motor in je auto plaatst de accu niet genoeg stroom kan leveren om de motor op volle kracht te laten draaien. Let bij de aanschaf van een nieuwe accu ook op je lader. Kan deze de nieuwe accu wel laden? Investeer altijd in een kwalitatieve lader, een goede lader gaat jaren mee en zorgt voor een langere levensduur en betere prestaties van je accu. Lees meer over LiPo’s

Tandwielverhouding of gear ratio

Door te spelen met de tandwielverhouding of gear ratio kan je de topsnelheid of acceleratiesnelheid van een RC auto veranderen.

Kleinere gear ratio

Door de verhouding te verkleinen zal de pinion gear (motortandwiel) minder moeten draaien voor een volledige omwenteling van het hoofdtandwiel. De acceleratie van de auto neemt toe.

Grotere gear ratio

Indien je de pinion vergroot en eventueel ook het hoofdtandwiel verkleint zal de auto minder snel accelereren maar heeft de auto een hogere topsnelheid.

De motor zal naargelang de gear ratio zwaarder belast worden. Houdt dus ook hier de temperatuur van de motor goed in de gaten.

Tot slot

Houdt bij alle aanpassingen de temperatuur van de motor, accu en regelaar in de gaten. Zorg eventueel voor een extra lucht intake om de motor voldoende te koelen. Hoewel je hulp kunt vragen aan andere meer ervaren RC rijders is een deel ook persoonlijke voorkeur. Bovenstaande modificaties zijn allemaal vrij standaard modiciaties die gedaan worden. Het is echter ook mogelijk om aan de slag te gaan met de sensorplaat, rotor zappen, stator vervangen,… controleer echter van te voren of dit is toegestaan in het geval je ook van plan bent om races te rijden.

Lables: Auto, Bouwen, RC

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 51 = 57

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.