RC driften

Het driften met een RC auto is erg populair maar wat heb je precies nodig om te driften en waar moet je op letten bij de aanschaf van je eerste RC drift car?

Wat is driften?

Driften is het zijwaarts glijden door bochten. Het is de uitdaging om dit zo mooi en gecontroleerd mogelijk te doen. Het lijkt misschien makkelijk, maar goed driften met een RC auto is een echte uitdaging! Uiteraard beperkt een goede drifter zich niet alleen tot het bochten maar kan hij ook complexe figuren driften zoals een 8-vorm.

RC drift auto

Eén van de eerste keuzes die je dient te maken is of je kiest voor een RTR set (Ready To Run) of zelf je eigen kit / set gaat samenstellen.

RTR drift car of een kit kopen?

Het voordeel van een kant-en-klare RC drift car is dat je meteen kunt beginnen met driften. De auto hoef je niet eens zelf in elkaar te schroeven en alles werkt out-of-the-box. Dit is dan misschien ook meteen één van de grootste nadelen. Als je zelf een kit koopt en elkaar zet, weet je precies hoe je auto werkt en zullen reparaties een stuk makkelijker gaan mocht er onverhoopt iets mis gaan. Net als bij andere modelbouw hobby’s kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil.

Elektrisch of nitro?

Je zult zien dat de meeste RC drift auto’s elektrisch zijn. Dit komt omdat een nitro motor meer koeling nodig heeft; deze koeling krijgt hij normaal door de ‘wind’ tijdens het rijden. Bij het driften maakt de motor echter veel meer toeren waardoor hij warmer wordt. Tegelijkertijd krijgt deze een stuk minder koeling doordat er minder voorwaartse snelheid is en er meer zijwaarts wordt gedrift. Verder zal een nitro auto meer onderhoud nodig hebben dan een elektrische drift car. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar elektrisch.

Tweedehands

Ook het tweedehands kopen is een mogelijkheid, al dien je dan al meer kennis van zaken te hebben om te voorkomen dat je een afgeschreven chassis koopt. Als je een tweedehands model koopt, koop dan een wat duurder model van iemand die bij een club zit of zat. Dit zijn vaak ook de modellen die door de vorige eigenaar beter onderhouden zijn omdat het niet hun eerste auto was en zij wisten waar ze mee bezig waren.

Modelkeuze

Bij de keuze van een drift car moet je er in ieder geval voor zorgen dat je een vierwielaangedreven auto koopt. Koop geen buggy, truggie of een truck om mee te gaan driften. Deze modellen zijn hier simpelweg niet voor geschikt.

Driftbanden

Misschien wel net zo belangrijk als de auto zijn de banden. Merken als Yokomo, Tamiya en Hpi hebben complete setjes driftbanden te koop. Een setje driftbanden gaat ongeveer anderhalf jaar mee bij normaal gebruik. Eventueel kan je ook je eigen driftbanden maken door je banden in te pakken met isolatietape of plakband. Hierdoor verliezen de banden hun grip. De tape zal echter vrij snel loskomen maar deze manier is wel ideaal om de hobby een keer uit te proberen voordat je een investering doet. Echte driftbanden hebben in ieder geval de voorkeur als je serieus wilt gaan driften.

Hoe driften met een RC auto?

Al heb je de duurste drift car met bijhorende driftbanden gekocht dan zul je nog steeds zelf de vaardigheden moeten ontwikkelen om goed te kunnen driften.

Belangrijk is dat je in ieder geval een open plek met een vlakke ondergrond kiest waar je veilig kunt oefenen.

  1. Zet de RC auto neer en rijd in een rechte lijn vooruit terwijl je snelheid opbouwt.
  2. Maak nu een scherpe bocht naar links of rechts en stop met gasgeven.
  3. Op het moment dat de auto begint te glijden moet je meesturen en doseren met het gas om de auto te laten door driften. Maak voorzichtige stuurbewegingen

Bovenstaande is de echte basis, ook hier geldt oefening baart kunst! Speel met het gas geven en sturen. Probeer in eerste instantie een volledige cirkel of donut te driften, als dit lukt ga dan over naar het 8-figuur. Neem ook pionnetjes mee om een parcours uit te zetten.

Lables: Auto, Hpi, RC, Tamiya, Yokomo

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.