RC simulator

Wat is een RC simulator?

Zoals de naam het al aangeeft is het een simulator. Een RC vliegsimulator heeft als doel een zo realistisch mogelijke ervaring aan de eindgebruiker te bieden met betrekking tot het vliegen met RC vliegtuigen, RC helikopters of zelfs een RC zeppelin of vogel. De RC simulators van tegenwoordig gaan erg ver in het nabootsen van een zo realistisch mogelijke omgeving. Dit doen ze door bijvoorbeeld gebruik te maken van ‘random problemen’ wat inhoudt dat het tijdens het vliegen zomaar kan gebeuren dat een virtuele servo arm het begeeft, op dat moment is het aan jou de taak om je toestel toch zo veilig mogelijk (en in é één geheel) te landen.

Waarom zou ik een flight simulator gebruiken?

Het grootste voordeel is dat het goedkoop is. Niet de aanschaf van de RC simulator op zich maar de mogelijkheid om op ‘reset’ te drukken bij een virtuele crash is een verademing. Na een crash en een druk op de knop zit je na 10 seconden weer in de lucht.
Op deze manier kan je als beginnende piloot een goed gevoel krijgen met de besturing en als ervaren RC vlieger nieuwe figuren uitproberen zonder de vrees te crashen met je kostbare toestel. Een RC simulator is daarom ook perfect om bijvoorbeeld auto rotatie te oefenen van een RC helikopter of het maken van een noodlanding met je vliegtuig.
Ook het ervaren van een hevige wind en de invloed op het toestel is iets wat makkelijk te leren is via de RC sim. In de meeste RC simulators is het mogelijk om de natuurelementen in te stellen, windrichting, windkracht, schemering,… je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.
Een ander groot voordeel is dat je altijd kan vliegen, je LiPo’s hoeven niet opgeladen te zijn en het maakt niet uit hoe laat het is, hoeveel tijd je hebt of hoe het weer buiten is.

Welke RC simulators zijn er?

De markt voor simulators wordt steeds groter en er zijn verschillende simulators beschikbaar, hieronder een aantal populaire simulators. Iedere RC simulator heeft zijn eigen sterke en zwakke punten met een daarbijbehorend prijs kaartje variërend van 0 tot 300 euro.

 • RealFlight
 • Phoenix
 • AeroFly Pro
 • Reflex XTR
 • Clearview
 • FMS

Verschillen tussen de simulators

Het verschil tussen de RC simulators zit hem in een aantal zaken.

 • het aantal vliegtuigen en/of heli’s dat beschikbaar is
 • het aantal vlieglocaties
 • de graphics, hoe mooi ziet het spel eruit
 • realisme, hoe realistisch is het spel
 • extra’s, denk hier bij aan vliegscholen, trainingsprogramma’s, voorbeeld video’s, (virtuele) verschillende instructeurs…
 • en niet onbelangrijk, wordt er hardware bijgeleverd of is het enkel de software die je aanschaft

Het is altijd aan te raden van te voren te bedenken wat je nu echt nodig hebt en of het het waard is om de duurste RC simulator te kopen omdat deze net wat mooiere beelden heeft bijvoorbeeld.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf

Computer en besturingssysteem

Kijk in eerste instantie ook wat voor computer je tot je beschikking hebt en wat het besturingssysteem is (Windows XP, Windows 8, OSX,…). Heb je een oudere computer ben je misschien wel beter uit met een grafisch minder goede simulator of misschien zelfs wel een tweedehands RC sim. Er zijn ieder jaar mensen die graag het nieuwsite van het nieuwste aanschaffen en hierna hun oude RC simulator te koop zetten.

De afstandsbediening

Het is fijn om een RC simulator te hebben waarbij je je eigen afstandsbediening kunt gebruiken. Op deze manier krijg je hetzelfde gevoel als op het veld en leer je de afstandsbediening door en door kennen. Het zorgt weer voor net een stukje extra realisme.
Er zijn simulators te koop waar je een afstandsbediening bij krijgt die je vervolgens door middel van een ‘trainerskabel’ kunt koppelen aan je eigen zender. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een verloopkabel, deze vormt je zender signaal om naar een USB signaal.

Fun elementen

Spelenderwijs leer je het meeste, het is leuk als de RC simulator die je aanschaft een aantal fun onderdelen heeft. Bijvoorbeeld multiplayer combat, pylonracen, limbo vliegen,… op deze manier wordt het simmen minder snel vervelend en zorgt het ervoor dat je toch net wat meer vlieguren maakt achter de computer.

Tips voor het gebruik van een RC simulator

Besef goed wat het doel is van het simmen, de bedoeling is natuurlijk dat je je toestel beter onder controle krijgt. Hoe meer je de simulator als het echte werk beschouwd hoe beter het in het echt gaat. Op het moment dat je het als een spelletje gaat zien is het doel eigenlijk weg en kan je beter een normale game gaan spelen.
Zorg er dus voor dat wanneer je toestel in een noodsituatie terecht komt je er ook alles aan doet om het toestel zo goed mogelijk op de grond te krijgen. Behandel het virtuele toestel als dat van je eigen. Druk dus niet meteen op de reset knop vanaf het moment dat er problemen in de lucht zijn, juist deze momenten zorgen ervoor dat wanneer er iets in het echt in de lucht gebeurd je weet wat je te doen staat.
Hou het voor je zelf leuk, wissel af tussen toestellen, omgevingen en ook modussen, zo kan de multiplayer modus een leuke afwisseling zijn en heb je nog lange tijd plezier van je RC simulator.

Lables: Drone, RC, Vliegtuigen

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.