Drone heeft een onbeperkte vliegduur door laser energie

Drone heeft een onbeperkte vliegduur door laser energie

Een van de grootste nadelen van onbemande vliegtuigen of UAV's is wel dat de vliegtijd beperkt is. Door een beperkte vliegduur is ook meteen de reikwijdte gelimiteerd. Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin lijkt hier nu een oplossing voor te hebben gevonden in de vorm van laserenergie.

Eerste experiment een succes

Hoewel de technologie nog maar in de kinderschoenen staat is het gelukt om een drone van het type Stalker zo'n 48 uur lang onafgebroken in de lucht te houden. Dit terwijl de Stalker normaal 'slechts' een vliegtijd heeft van zo'n twee uur op een LiPo accu en 8 uur op een propaan brandstofcel. De laser die de energie leverde zorgde er zelfs voor dat de drone op het einde van het experiment meer energie had dan toen het experiment startte. Het experiment werd uitgevoerd in een windtunnel, een volgende stap is om het experiment te herhalen in de openlucht. 

Werking van de energielaser

Het vliegtuigje wordt via de grond voorzien van energie via een krachtig lasersysteem. De reikwijdte van het systeem is tot nu toe beperkt tot zo'n 600 meter, hier moet in de toekomst echter verandering in komen. Dit lasersysteem is ontwikkeld door het bedrijf LaserMotive dat zich richt op het gebruik van lasers in de ruimte. LaserMotive kwam eerder al in het nieuws door een wedstrijd van de NASA te winnen. De Stalker is zo'n 3 meter groot, het voorzien van energie van grotere drones is momenteel nog niet mogelijk met de laser. Ook hier zijn echter al onderzoekers mee bezig, in plaats van het leveren van energie via een laser zouden de drones mid-air een nieuwe accu kunnen ontvangen door vliegtuigen in de buurt.

Stalker UAS Drone in actie

LabelsOver de auteur:
Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Gepassioneerd door modelbouw houden wij jou op de hoogte!

Plaats een reactiecaptcha