Pinning of pinnen

Pinning of pinnen
foto: JD Hancock

Pinnen is niet het betalen met een pinpas maar een techniek die veelvuldig wordt gebruikt in de modelbouw. Het doel van pinning is om twee elementen steviger op elkaar te bevestigen dan wanneer er alleen lijm zou worden gebruikt. Pinnen is dus geen vervanging van het lijmen maar zorgt voor extra stevigheid bij het model.

Hoe werk pinnen?

Het boren van de gaatjes

Het pinnen gebeurt door middel van een tweetal gaatjes te maken, één in ieder element. Vaak zijn deze gaatjes slechts 1-1,5mm diameter groot en 0,5 tot 1 centimeter diep. Om deze gaatjes te maken is een boortje nodig. Dit zijn verder geen speciale boortjes maar wel zeer klein en dus gevoelig.

Markeer de pin gaatjes

Als het boren fout gaat is de kans groot dat er geen plek is om een nieuw gaatje te boren naast het huidige gaatje. Het is daarom een goed idee om van te voren te markeren waar de twee gaatjes dienen te komen zodat deze netjes tegenover elkaar zitten wanneer het geheel wordt samengevoegd. Dit kan je makkelijk doen door een klein dotje verf op één van de helften aan te brengen en de twee stukken tegen elkaar te duwen, hierdoor zal de verf een afdruk achter laten op het andere deel.

Het kiezen van juiste pin

De pin dient dezelfde diameter te hebben als de twee geboorde gaatjes. Vaak worden simpelweg paperclips of een rolletjes stijf ijzerdraad gebruikt als materiaal voor de pin. De lengte is ondergeschikt doordat deze altijd op maat moet worden geknipt met een tangetje afhankelijk van de diepte van de gaatjes.

Toepassingen van pinnen

Met name bij het bouwen van mini figureren (wargaming) wordt het pinnen veelvuldig gebruikt. Denk hierbij aan de bevestiging van armen, benen, wapens,... Pinning is ook bij miniatuur conversies noodzakelijk aangezien hier gebruik wordt gemaakt van elementen die van origine niet bij elkaar horen, hierdoor kan de lijm vaak niet voldoende hechten. Hoewel het pinnen bij veel modellen niet noodzakelijk is wordt het vaak toch uit voorzorg gedaan bij modellen die vaak gebruikt zullen worden of erg zwaar zijn, bijvoorbeeld de grotere metalen modellen.

 

LabelsOver de auteur:
Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Gepassioneerd door modelbouw houden wij jou op de hoogte!

Plaats een reactiecaptcha