Plastic verven

Plastic verven

Voor jong en oud kan modelbouw een uitstekende manier zijn om te ontspannen. De grote hoeveelheid ontwerpen maakt het voor iedereen mogelijk om op een leuke en afwisselende manier bezig te zijn. Bij dat 'productieproces' is het belangrijk dat alles soepel verloopt en dat het op de juiste manier gebeurt. Het plastic verven van de modellen vormt vaak een belangrijk onderdeel van ieder bouwproces.

Kleuren en afwerking zijn toch vaak één van de eerste dingen waar mensen naar kijken, dus je wilt ervoor zorgen dat jouw model er perfect uitziet. Alleen dan zal je echt tevreden zijn met de creatie die je zo zorgvuldig in elkaar hebt gezet. Er zijn verscheidene soorten plastic en elke plastic soort reageert anders op de speciale plastic verf. Laat je daarom van te voren goed informeren over wat de juiste plastic verf is voor jouw model.

Voorbereidingen aan het model

Let bij de aanschaf van de plastic verf altijd goed op de prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn veel soorten op de markt die stuk voor stuk beweren de beste te zijn. Nadat je de goede plastic verf hebt aangeschaft is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat je ook maar iets gaat doen zal je het plastic voorzichtig moeten wassen met lauw water met een milde zeep of met een speciaal wasproduct dat in de meeste modelbouwwinkels verkrijgbaar is. Deze schoonmaak zorgt ervoor dat er geen restjes blijven zitten van de productiefase. Het zou zonde zijn om die later tussen de plastic verf terug te zien. Laat na het schoonmaken het plastic goed drogen. Zorg dat je daarna naar een ruimte of tafel tot je beschikking hebt waar het plasticmodel een tijdje kan blijven liggen.

Aanbrengen van grondverf of primer

Om de plastic verf te laten hechten aan het plastic is het cruciaal om de juiste basis te creëren. Grondverf of - in het Engels - 'primer' is daarvoor een uitstekend middel. Dit kan je sprayen of gewoon met een kwast aanbrengen, wat jouw voorkeur heeft. Het voordeel van het aanbrengen met een kwast is dat je zeker weet dat er geen stukjes vergeten worden. Vaak is het bij het sprayen lastig om in alle kleine hoekjes te komen. Daarnaast kan je lijm en water gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Het ligt aan de hoeveelheid plastic die je moet verven wat de beste aanpak is. Wanneer men meerdere vlakken te beschilderen heeft kan het handig zijn om deze één voor één met de grondverf te verven. Op deze manier wordt er geen verf verspild en gaat het een stuk sneller. Laat nadat je de grondverf hebt aangebracht het plastic een klein uurtje drogen waarna je het nog een keer doet om de vergeten stukjes te doen. Dit alles om het geheel nog beter geschikt te maken zodat het plastic verven later nog gemakkelijker wordt.

Het plastic verven!

Pak een paar kwasten en penselen en kies de juiste uit om jouw stuk(jes) plastic te verven. Als je het voor de eerste keer doet is het aan te raden om voorzichtig wat te oefenen met plastic wat niet zo veel waarde heeft. Als je het meteen goed wilt doen, zorg dan dat je optimaal geconcentreerd bent en er lekker de tijd voor neemt. Bij het plastic verven zal je met een aantal dingen rekening willen houden. Zorg dat de grote vlakken mooi egaal gedaan worden door gelijkmatige bewegingen te maken. Daarnaast zal je meerdere keren moeten verven voor het optimale resultaat. Wacht ongeveer 20-30 minuten voor je de volgende laag plastic verf aanbrengt. Begin dan ook niet met een te dikke laag verf, dat maakt de details minder goed zichtbaar. Laat na het plastic verven het plastic één of twee nachtjes drogen in een ruimte waar weinig stof aanwezig is. De volgende dag zal je terug kunnen kijken op een geslaagde en creatieve verfsessie. Bij plastic verven is een goede voorbereiding het halve werk!

LabelsOver de auteur:
Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Gepassioneerd door modelbouw houden wij jou op de hoogte!

4 reacties

 • Jolien

  Hallo,

  Ik ga voor de eerste keer een modelbouw pakker proberen, mijn vraag is.
  moet je eerst u onderdelen schilderen en dan in elkaar zetten of zet je eerst alles in elkaar en dan pas schilderen?

  Alvast bedankt

 • Cees

  Hoi,
  Leuk dat je aan deze hobby begint.
  Aangaande je vraag.
  Beetje afhankelijk van wat je gaat bouwen.
  Ikzelf schilder de kleine delen waar je later tijdens het bouwen moeilijk bij kunt, altijd eerst.
  Houd rekening met de te vergelijken vlakken.
  Grote delen spuit ik met een airbrush of spuitbus met de juiste kleur.
  Je zal zelf uit moeten vogelen wat voor jou het beste is.
  Het
  Cees.

 • gerard97

  Hallo,

  Ik heb ben pas begonnen aan een de uss constitution begonnen. Maar ik wil de zeilen een oude look geven heeft u tips?

  mvg gerard97

 • EmilApeldoorn

  In thee drenken

Plaats een reactiecaptcha