Polijsten met een Dremel

Als je oxidatie, vuil of oneffenheden van metalen wilt verwijderen is het polijsten met een Dremel een goede keuze. Het polijsten zorgt er verder voor dat het oppervlak een mooie glans krijgt.

Wat is polijsten?

Polijsten is een proces waarbij je het oppervlak van een metaal glad maakt en onzuiverheden verwijdert. Door te polijsten zal het metaal zoals aluminium, koper of RVS op de oppervlakte ‘dichten’. Hierdoor is het metaal beter beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals oxidatie en vuil en krijgt het een glans.

Wat is een Dremel?

Wanneer men spreekt over een Dremel heeft men het over roterend elektrisch gereedschap. De werking van een Dremel is nog het beste te vergelijken met een elektrische tandenborstel maar dan vele malen krachtiger. De kop draait met een hoog aantal toeren krachtig rond. Met dit veelzijdig gereedschap kun je niet alleen polijsten maar ook boren, schuren, frezen, slijpen, graveren,… Dremel is een merknaam maar wordt ook vaak gebruikt voor een aantal klonen die beschikbaar zijn op de markt en hetzelfde doen, namaak dremels bijvoorbeeld Kinzo. Echter gaan de namaak dremels vaak een stuk minder lang mee. Let dus goed op wat je koopt.

Polijstpasta

Naar gelang de beschadigingen op het oppervlak dat je gaat polijsten kun je ervoor kiezen om met verschillende soorten pasta’s te polijsten. Begin met een iets of wat grover polijstmiddel om de grove beschadigingen weg te werken. Ga daarna over tot een fijner middel om tot een fijn en glanzend resultaat te komen.

Polijstpasta is olieachtig qua structuur en heeft meestal een bruine, groene of blauwe kleur. De pasta die standaard bij een Dremel setje wordt geleverd is prima geschikt voor het polijsten van bijvoorbeeld aluminium (zoals in de video) met kleine beschadigingen. Onderstaand een tabel met gangbare kleuren voor verschillende de materialen:

Aluminium   bruin, beige, zwart, blauw, roze, wit
Koper bruin, blauw, roze, wit
RVS beige

 

Hoe polijsten?

De voorbereiding

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon is en kies het juiste formaat polijstkop. De keuze van het formaat hangt af van hoe nauwkeurig je dient te werken. Heeft het oppervlak bijvoorbeeld veel kleine, lastig bereikbare hoekjes, kies dan voor een kleinere kop. Bevestig de kop aan de Dremel en breng een beetje polijstmiddel aan op de kop door deze langzaam tegen de pasta aan te houden terwijl de Dremel aan staat. Hierdoor zal de pasta zich mooi verspreiden over de kop. Eventueel kun je ook alvast wat pasta verspreiden over het oppervlak.

Het polijsten

Zet de Dremel op een lage stand en begin met het bewerken van een klein stukje. Zelf ga ik na het polijsten met de pasta met een schone kop nogmaals over het bewerkte stukje. Let er tijdens het polijsten op dat het oppervlak niet te warm wordt. De hoge toeren van de kop zorgen voor veel warmte en plastic zal bijvoorbeeld simpelweg smelten. Wat een juiste snelheid is voor de kop is een kwestie van proberen maar ga niet te hoog. Varieer af en toe in polijstrichting om zo spoorvorming te voorkomen.

Afwerken

Wrijf nu het oppervlak na met bijvoorbeeld een schone en zachte doek om het restant aan polijstmiddel te verwijderen. Na het polijsten is het aan te raden het materiaal even onder kunstlicht te houden. Vaak zie je op deze manier toch nog wat nieuwe plekjes naar voren komen die minder goed zijn gepolijst en nog even extra aandacht nodig hebben.

Lables: Bouwen, Dremel, Kinzo

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.