Op een snelle manier realistische gordijnen maken

Bij de bouw van een modelbouw huisje zul je op een gegeven moment aankomen bij het plaatsen van de ramen. Naar gelang of het huisje dienst doet als achtergrond bij een modelspoorbaan of prominent aanwezig is in een diorama kun je ervoor kiezen juist wel of geen miniatuur gordijnen achter de ramen te plaatsen.

Godijnen van stof

De mooiste gordijnen krijg je natuurlijk als je deze maakt uit echt stof. Deze methode kost echter ook het meeste tijd en mogelijk zie je hier weinig van terug in het uiteindelijke resultaat door de kleine schaal of weerspiegelingen in het raam.

Vitrage van verf

Een optie die verassend goed werkt is het gebruik van verf. Dit idee voor het maken van gordijnen kwam ik tegen in Madurodam. De schaal van de huizen in Madurodam is behoorlijk te noemen (1 op 25), toch gaf het gebruik van verf een goed resultaat (zie foto aan het begin van het artikel). Breng een aantal subtiele verfvegen zachtjes aan aan de binnenkant van het raam. Eventueel kun je dit proces herhalen voor een betere dekking. Op deze manier kun je half lichtdoorlaatbare modelbouw gordijnen maken.

Andere mogelijkheden

Een andere methode is het gebruik van stukjes wc-papier. Wc-papier laat zich makkelijk verlijmen, gaat niet rafelen en hangt ook op een natuurlijke manier naar beneden, net als de stoffen variant. Eventueel is het ook mogelijk om eenvoudig papier te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat de gordijnen er dan toch iets stijver ogen.

Veel succes met het maken van de perfecte modelbouw gordijntjes!

Lables: Bouwen, Diorama

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Plaats een reactie

Laatste reacties

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

SCARM Een gratis programma, helaas is dit niet juist. Na...

Modelbouw blogs

Laatste agenda

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.