Aan de slag met een Arduino

Aan de slag met een Arduino
foto: Beraldo Leal

Een Arduino is in feite een kleine computer met legio aan toepassingen. Door alle mogelijkheden van een Arduino is deze ook prima inzetbaar in vrijwel ieder hobbyproject. Dit artikel bevat een korte Arduino introductie en laat een aantal toepassingen zien binnen de (RC) modelbouw.

Wat is een Arduino?

Een Arduino is een goedkoop klein stukje open-source hardware. Het is een mini-computer die eenvoudig zelf te programmeren is. Er zijn verschillende type Arduino’s maar allen zijn ze uitgerust met een aantal input en output pins. Op deze pins (kleine metalen stukjes) kun je vervolgens allerlei elektronica aansluiten. Denk hierbij aan sensoren, motortjes, ledjes,... ideaal voor veel modelbouw toepassingen. De Arduino is een eenvoudig platform dat je in staat stelt om al snel complexere elektronische schakelingen te maken. Het Arduino project begon in 2005 en was vooral bedoeld om studenten kennis te laten maken met elektronica, ondertussen wordt het wereldwijd gebruikt door een groot aantal hobbyisten. Enige kennis van elektronica is dus nodig maar door de grote community is er eigenlijk altijd wel een voorbeeld te vinden van een schakeling die je zo na kan bouwen zonder enige kennis.

Toepassingen binnen de statische of plastic modelbouw

Wat heb je nu precies aan een Arduino? Doordat vrijwel alles relatief eenvoudig gemaakt kan worden zijn de mogelijkheden werkelijk eindeloos. Ook is een Arduino relatief klein waardoor het wegwerken in een model vrij eenvoudig is. Onderstaand een aantal leuke voorbeelden van wat je precies kan maken.

Modelspoor

Ben je een fervent modelspoorbouwer? Dan kan de Arduino een uitkomst bieden voor een hoop toepassingen zonder de dure aanschaf van bestaande accessoires en uitbreidingen voor je modelspoorbaan. Enkele ideeën:

 • automatische wissels
 • het aansturen van verlichting en geluidseffecten rondom het spoor
 • beweging toevoegen aan de scenery
 • bestuur je trein via een Wii Nunchuk (Wii Nunchuk Controlled Model Train)
 • bouw je eigen besturingspaneel voor je treintafel

Diorama’s

Ook voor de diorama liefhebbers zijn er genoeg toepassingen te bedenken:

Slotracing

Ook rondom de racebaan zijn er leuke toepassingen:

 • het bouwen van je eigen rondeteller of het meten van rondetijden (slotcarduino)

RC toepassingen voor de Arduino

Indien je meer van de RC modellen bent is het nog steeds interessant je te verdiepen in een Arduino. Enkele voorbeelden voor RC auto’s, heli’s, boten, tanks, multicopters, vliegtuigen,...

 • maak een ‘botsvrije auto’ door sensoren rondom je auto te plaatsen waarmee de auto automatisch tot kan komen wanneer een botsing dreigt.
 • maak je eigen autonome drone, zie ook het arducopter project
 • beveilig je RC auto tegen low voltage, te hoge snelheden, bereikverlies,... (Arduino assisted RC Truck/Car)
 • verzamel statistieken en een log van je G krachten, tilt, altitude,...
 • automatische remlichten of richtingaangevers in je RC auto of truck
 • raket lanceersysteem (RC rocket launch system)
 • maak je eigen testbank om de RPM van je motor te meten
 • het bedienen van eender welk RC voertuig dan ook met je smartphone, tablet, PS3 controller (Car Controlled with PS3 controller), stuurwieltje (Steering Wheel Drive R/C Car with Arduino) of zelfs met de afstandsbediening van je tv (TV Remote Controlled Car).

Beginnen met de Arduino

Er is op internet erg veel informatie te vinden over de Arduino. Als je net begint is er echter geen betere plek dan de website van Arduino zelf (Arduino reference). Op de website vind je de software die je nodig hebt om je Arduino te programmeren, uitleg over het programmeren maar ook een aantal duidelijke kleine tutorials en referenties voor een snelle start. Je eerste project zal waarschijnlijk bestaan uit het laten branden van een led lampje. Hierna zul je steeds verder gaan en toewerken naar het realiseren van je eigen ideeën en projecten.

Tot slot

Een Arduino is echt een leuk stukje elektronica voor zowel beginnende als ervaren hobbyisten.Het combineert eenvoudige elektrische schakelingen met het schrijven van eenvoudige programmaatjes om je modellen tot leven te brengen. Een echte aanrader! Is je interesse gewerkt en wil je toch nog graag meer informatie en uitleg of een stap-voor-stap tutorial, laat dan even hieronder een reactie na.

LabelsOver de auteur:
Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Gepassioneerd door modelbouw houden wij jou op de hoogte!

3 reacties

 • cornelis-van-den-berg

  ik heb enig begrip van elektronica, ben me aan het verdiepen in programmeren en heb enige kennis van picbasic en jal
  eerlijkheidshalve heb ik er best moeite mee vooral met onthouden.(ben bijna 70 en door tias en andere gezondheidsproblemen) maar ben van plan met jeugd allerlei activiteiten te gaan doen.in de trand van de jonge onderzoekers.Waaronder ook dingen met elektronica en programmeren. zou arduino daar het best geschikt voor zijn?
  En zo ja, wat voor hardware heb ik dan beslist nodig en wat zou daarbij nog aan te bevelen zijn.kunnen jullie me enige goede suggesties geven met in gedachte dat ik niets weet van arduino
  b.v.d cor

 • Frank-Gillebaard

  De getoonde Arduino is relatief duur. De Arduino nano is al een stuk goedkoper en kan het zelfde als de gewone Arduino. Maar er zijn ook clonen te koop. Dat mag en is legaal omdat het Arduino project open source is. En er zijn vele die ze nabouwen en veel goedkoper aanbieden. Let hierbij op de term compatible. Als dit bij de beschrijving staat dan is 1 chip niet de standaard chip. En nano die volledig identiek is is bijvoorbeeld deze

  https://benselectronics.nl/arduino-nano-v-3.0-mega-328p-ftdi-chip-+-usb-kabel/

  En kost Eur 8,25 (ipv Eur 25,- voor de afgebeelde Arduino).
  Wil je nog goedkoper dan kan dat ook door alleen de chip te gebruiken waar de adrino op is gebaseerd. Deze kost (vanuit China) rond de $2,- of rond de Eur 4,- in Nederland. Hier een van de vele videos die laat zien wat je minimaal nodig hebt.

  https://www.youtube.com/watch?v=mW7HZpXlPVg

  Dat is dus alleen de ATmega328 chip, een 16mHz kristal en een voeding (bv twee batterijen). Als je tot dit niveau je kosten terug wilt brengen dan zijn er veel video’s die uitleggen hoe je de chip programmeert en hoe je hem vervolgens gebruikt.
  Ik zelf vind de nano een goed compromis.

 • Frank-Gillebaard

  Geplaatst door cornelis-van-den-berg(Gast) op 17-10-2017 om 21:00:02
  maar ben van plan met jeugd allerlei activiteiten te gaan doen.in de trand van de jonge onderzoekers.Waaronder ook dingen met elektronica en programmeren. zou arduino daar het best geschikt voor zijn?
  En zo ja, wat voor hardware heb ik dan beslist nodig en wat zou daarbij nog aan te bevelen zijn.kunnen jullie me enige goede suggesties geven met in gedachte dat ik niets weet van arduino
  b.v.d cor


  Hallo Cor,

  Als je nog steeds iets wilt gaan doen met jonge onderzoekers dat is de Arduino een mooi en nuttig iets voor die jongeren. Je vraagt wat je nodig hebt. Ik denk ten eerste een boek en wat video's waarin wordt uitgelegd hoe je de Arduino moet koppelen aan je pc om hem te programmeren en hoe je hem vervolgens programmeert.

  Daarnaast gaat het er bij de Arduino om de aansturing van elektronica. bijvoorbeeld ledjes of een motortje. Je kunt ook inputs gebruiken om de Arduino te laten reageren op de omgeving. M.a.w. je hebt een Arduino nodig en wat elektronica onderdelen. Een leuke beginner set is

  https://benselectronics.nl/arduino-set-s/

  Voor de Eur 24,- krijg je een Arduino clone maar wel een zoals afgebeeld en verder een berg elektronica onderdelen zoals een experiment board, kabeltjes, ledjes, condensators, weerstanden, etc.

  Er zijn de nodige boeken gratis als PDF verkrijgbaar. Ik heb er een paar liggen. Dus als je er niet uitkomt dan kan ik je daar wel mee helpen.

  De hele opzet van de Arduino is om iedereen, en met name jongeren, toegang te geven tot de combinatie van programmeren en elektronica. Er zijn dus allerlei projecten te vinden op internet die daar voor zijn bedoelt. Bijvoorbeeld een robot die een lijn volgt op de grond.

  Hiermee kun je dan ook een wedstrijd element toevoegen voor de groep. Bv door een prijs te geven aan de persoon of het team waarvan de robot het snelste een route aflegt.

  Samengevat wat nodig is: Boeken, een Arduino set met zowel een Arduino als wat elektronica onderdelen, een computer om de Arduino mee te programmeren en een goed idee voor een project.

  Hoop dat je er wat aan hebt.
  Gr Frank Gillebaard.

Plaats een reactiecaptcha