RC auto’s met nitro-motor inrijden

Als je net je eerste radiografisch bestuurbare modelauto (ook wel RC auto genoemd) hebt gekocht, wil je natuurlijk meteen proberen wat hij allemaal kan. De kans is echter groot dat je hem daarmee beschadigt. Vers uit de fabriek is de motor namelijk behoorlijk kwetsbaar.

De brandstof waar de auto op rijdt, nitro, zorgt tevens voor de smering van de bewegende onderdelen. De motor van je nieuwe RC auto is van binnen nog helemaal droog. Daarnaast moeten de bewegende onderdelen elkaar nog precies op maat slijpen. Als je meteen vol gas geeft kan de motor zichzelf kapot draaien. Daarom moet je de RC auto inrijden voordat je hem voluit gaat gebruiken.

WOT-methode

De fabrikant adviseert over het algemeen in de handleiding dat je de auto eerst stationair laat draaien, en geleidelijk aan intensiever gaat gebruiken. Dit is niet de beste methode, hij is alleen het eenvoudigst uit te leggen. De auto is in de fabriek afgesteld voor ‘gemiddeld’ gebruik als hij eenmaal ingereden is. Als je in het begin een beetje voorzichtig bent zal hij uiteindelijk heel behoorlijk presteren.

Wil je echter het onderste uit de kan halen, dan kun je beter de WOT-methode gebruiken. Met deze methode wijk je in het begin expres af van de fabrieksinstelling. WOT staat voor Wide Open Throttle. Je laat de auto eerst stationair draaien met de fabrieksinstelling, tot je een tankje brandstof hebt verbruikt. Bij het tweede tankje zet je de hoofdsproeier flink wijder open dan de fabrieksinstelling (WOT). Dat doe je door de hoofdsproeier ongeveer drie slagen tegen de klok in te draaien.

Laat nu de auto vol gas over de grond rijden. Als je hem rennend juist kan bijhouden en de motor niet te veel toeren maakt staat de hoofdsproeier ver genoeg open. Rijd met deze instelling zes tankjes leeg. Hierna draai je bij elk volgend tankje de hoofdsproeier een kwartslag met de klok mee, tot je terug bent bij de fabrieksinstelling.

Voordeel van de WOT-methode is dat de motor flink wordt doorgesmeerd. Ook wordt het slijpsel van de onderdelen die elkaar op maat slijpen goed naar buiten gespoeld. Nadeel is dat dit niet bij de juiste temperatuur gebeurt. Door materiaalverschillen zet de cilinder bij verhitting sterker uit dan de zuiger. Passend slijpen op relatief lage temperatuur betekent dat er op bedrijfstemperatuur wat ruimte is tussen zuiger en cilinder. Dit gaat ten koste van de compressie.

Heat cycle-methode

De temperatuur is bij de WOT-methode hoger dan bij de methode die de fabrikanten aanraden, maar volgens sommige liefhebbers van (duurdere) RC auto’s nog niet hoog genoeg. Daarom wordt voor het inrijden van RC auto’s ook wel de heat cycle-methode gebruikt. Bij deze methode wordt met allerlei foefjes de temperatuur opgestuwd tot de gewenste hoogte.

Als je het goed doet geeft de heat cycle-methode het beste resultaat, maar als je niet precies weet waar je mee bezig bent kan je de motor door oververhitting of door ongelijkmatige verdeling van de warmte juist beschadigen. Vraag hulp van iemand met veel ervaring als je deze methode voor het eerst toepast. Als je met je RC auto geen wedstrijden gaat rijden is de WOT-methode goed genoeg.

Slotopmerkingen en tips

Het op de juiste wijze inrijden is belangrijk voor de prestaties en levensduur van je RC auto. Misschien wel daarom lopen de meningen uiteen over wat precies de beste methode is. Misschien geeft de verkoper je weer een net iets ander advies. Laat je niet van de wijs brengen. Het belangrijkste is dat je niet te veel in één keer van de motor vraagt.

Door vaak met je RC auto te rijden ontwikkel je vanzelf een gevoel voor wat de motor kan hebben. Luister naar het geluid en let op de rookpluim. Waarschijnlijk moet je iedere dag opnieuw de motor afstellen, omdat de weersomstandigheden steeds iets anders zijn.

Lables: Auto, RC

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 × = 36

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.