Verf verwijderen

Als je besluit om opgedroogde of afbladderende verf helemaal van je plastic model te verwijderen, dan kan dit een vervelende en tijdrovende klus zijn. We bespreken de verschillende opties om makkelijk de verf van je model te verwijderen zonder iets te beschadigen. Hoe langer de verf op het model zit, hoe lastiger het goed schoon te krijgen is. Maar alles is mogelijk met de juiste middelen.

De voorbereiding

Zorg dat je rubberen handschoenen aandoet tijdens het verwijderen van de verf. Sommige producten zijn namelijk erg agressief. Leg alvast een oude tandenborstel en (zacht) schuursponsje klaar waarmee je de verf straks eenvoudig van je model kunt wrijven. Een aantal keer zullen we spreken over het gebruik van een plastic zak, de voorkeur heeft dan een doorzichtige zak, bijvoorbeeld een pedaalemmerzak. Het voordeel van een doorzichtige zak is dat je precies in de gaten kunt houden hoe het er voor staat.

Allesreiniger

De allesreiniger Blue Wonder is vrijwel in iedere supermarkt te verkrijgen en werkt simpelweg fantastisch om allerlei soorten verf te verwijderen. Ongeacht of dit verf op waterbasis is of verf uit een spuitbus. Blue Wonder werkt het beste in onverdunde vorm en het model dient echt ondergedompeld te zijn. Maak daarom een badje met Blue Wonder waar je het model een aantal uren of dagen in laat liggen. Controleer regelmatig de vorderingen om te kijken of het model al uit zijn badje kan. Heb je een groter model, stop deze dan in een plastic zak. Vul de zak met Blue Wonder, knoop deze luchtdicht vast en laat deze zo rusten. Eventueel kun je af en toe met de zak schudden om te zorgen dat het hele model nat blijft. Je zult zien dat de verf na een tijdje begint te bobbelen waarna je het eenvoudig met een tandenborstel kunt wegpoetsen. Verder zal het model ook meteen lekker ruiken. Vergeet niet om het model goed na te spoelen met lauwwarm water.

Ovenreiniger in spuitbus

Je kunt ook ovenreiniger proberen. Spuit het model waarvan je de verf wilt verwijderen goed in totdat deze helemaal bedekt is. Stop het model in een zak en knoop deze goed dicht. Na een aantal uur zul je zien dat het schuim weg is en plaats heeft gemaakt voor een ietwat olieachtige vloeistof. Schud regelmatig met de zak om te zorgen dat de ovenreiniger overal over het model zit.

Verfverwijderaar

De modelbouwfabrikanten zouden natuurlijk gek zijn om niet een product op de markt te brengen speciaal voor het verwijderen van verf. Revell heeft bijvoorbeeld een speciale verfverwijderaar in het assortiment, genaamd Airbrush Cleaner. Deze komt in een gele spuitbus en is eenvoudig te gebruiken, maar vrij prijzig gezien de huis-, tuin- en keukenalternatieven. Een ander product is Paint Killer wat ook zeer effectief is. Vergeet niet van te voren goed de instructies te lezen en een testje te doen op een oud stukje plastic.

Remolie

Ook het gebruik van remolie werkt erg goed. Remolie is te verkrijgen bij bijvoorbeeld een autoshop, tankstation of garage in de buurt. Volg dezelfde methode als bij de Blue Wonder, maar laat je model minder lang weken. Het grootste nadeel van het gebruik van remolie is het residu dat makkelijk achter blijft. Het model moet achteraf echt helemaal goed schoongemaakt worden wil je het hierna nog kunnen verven of spuiten.

Vlek- en vetverwijderaar

Biotex en Dasty zijn een tweetal huishoudproducten waarmee meerdere modelbouwers ook succes hebben gehad. Beide middelen zijn niet heel agressief en daarom relatief veilig voor je model. Maak opnieuw een badje, dit keer met bijvoorbeeld Biotex en laat je model even weken totdat je veranderingen ziet in de structuur van de verf. Deze wordt bobbelig, waarna je de verf vrij eenvoudig van je model kunt verwijderen.

Wasbenzine en remreiniger

Een stukje agressiever is het gebruik van wasbenzine en remreiniger. Het is daarom ook zeker niet aan te raden om je model hiermee onder te dompelen in een badje. Doe wat op een doek en wrijf voorzichtig over het model. Test dit eerst op een oud stukje plastic om te zien of het plastic intact blijft.

Schuurmiddel

Het gebruik van een schuurmiddel als CIF kan ook helpen met het verwijderen van verf. Echter is de kans op beschadiging van je model hiermee een stuk groter en is het proces een tikkeltje arbeidsintensiever. Probeer bij voorkeur dus eerst één van bovenstaande methodes.

Terpentine en white-spirit

Om penselen of andere materialen te ontdoen van verf, zullen bovenstaande twee producten goed werken. Voor een modelbouw model is dit echter af te raden. De kans dat je zonder plastic model eindigt, is zeer aanwezig.

Verf afbijten en verf afbranden

Het gebruik van een verfafbijter of verf afbranden met een verfföhn is ook een manier om je plastic model uit zijn vorm te krijgen.

Conclusie

Er zijn een hoop goede huis-, tuin- en keukenmiddelen op de markt om verf te verwijderen. Vermijd in ieder geval het gebruik van terpentine, white-spirit of verfafbijter en gebruik altijd handschoenen. Werk vooral in een goed geventileerde omgeving.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.