Range test of reikwijdte test

Lees de handleiding van je zender en ontvanger

Vrijwel iedere zender en ontvanger bevat tegenwoordig instructies waarin staat beschreven hoe je het beste je bereik kunt testen. Dien je bij een analoge zender bijvoorbeeld met een in- of uitgeschoven antenne te testen? En in het geval van het testen van een 2.4GHz zender en ontvanger, hoe verminder je dan het zendvermogen van je zender? Als er niets beschreven staat, dan kun je onderstaande stappen volgen voor een range test. In alle andere gevallen volg je de handleiding van je zender en ontvanger.

Wanneer voer je een range test uit?

In ieder geval bij de aanschaf van een nieuwe zender of ontvanger. Ook is het verstandig om na een crash of een nieuw model een nieuwe test uit te voeren.

Beginnen met de range test

Begin door het zendvermogen van je zender te verlagen. Dit kan bij een analoge zender door de antenne in te schuiven. Bij een 2.4GHz zender is er vaak een knop op de zender of een instelling in het menu om het zendvermogen te verminderen. Bij Futaba zenders heet deze instelling de 'range check mode'.
Een range test wordt het beste uitgevoerd op een open, afgelegen veld zonder andere RC zenders in de buurt. Zorg dat je met twee personen bent, één persoon kan bij de zender blijven en de ander kan het model op heuphoogte vasthouden. Zet de zender en ontvanger aan en laat de tweede persoon met het model weglopen over het veld. De persoon met de zender test ondertussen continu een basis functie van het model, bijvoorbeeld het bewegen van de staartrotor bij een RC heli. Spreek van te voren af wat je gaat testen en laat de tweede persoon meteen stoppen met lopen wanneer het model anders dan verwacht begint te reageren. Zorg dat je altijd een line of sight hebt bij het testen van 2.4GHz ontvangers.

Wanneer is het bereik voldoende?

Helaas is er geen exact aantal meters. Bij een analoge zender met ingeschoven antenne kan men ongeveer 20 meter worden aangehouden. Voor het merendeel 2.4GHz zenders kan men 50 meter bereik aanhouden. Verder is ook het type model waar de ontvanger in zit belangrijk. Zo zal een RC vliegtuig of heli in het algemeen meer bereik vereisen dan een RC auto of schip.

Het bereik is onvoldoende, wat nu?

Helaas kunnen er meerdere factoren zijn die voor een verminderd bereik zorgen. Externe storingsbronnen, foutieve plaatsing van de antennes bijvoorbeeld naast regelaars of motorkabels, slechte contactstekkers, de bouw en materiaal van het model, trillingen,… Elimineer de mogelijke oorzaken door te testen met een andere accu, een ander tijdstip, een andere locatie of zelfs een ander model.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Plaats een reactie

Laatste agenda

Laatste reacties

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Balsa hout

ik ben liefhebber van het maken van visdobbers,nu ben ik...

Op een snelle manier realistische gordijnen maken

Ik behaal ook zeer bevredigende resultaten met de volgende methode:...

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

SCARM Een gratis programma, helaas is dit niet juist. Na...

Modelbouw blogs

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.